Zorgverzekeraar CZ pakt klanten met betalingsachterstanden vriendelijk aan. Daardoor heeft het in vijf jaar tijd de wanbetalingen die nooit worden afgedaan, weten te halveren.

Dat meldt de Volkskrant. CZ stelt dat de oninbare premies in 2010 zo’n 20 miljoen bedroegen, terwijl dat vorig jaar nog maar 10 miljoen euro was.

Zorginstituut Nederland, dat betalingsachterstanden van meer dan een maand registreert, bevestigt de positie van CZ: de verzekeraar heeft 21 procent van de Nederlanders als klant, maar is goed voor slechts 14 procent van de wanbetalers.

Schulden lopen op

CZ pakte tot 2010 wanbetalers ook hard aan: wie een betalingsregeling wilde, moest direct minimaal 50 euro per maand aflossen. Binnen acht maanden moest er aan de hele schuld worden voldaan.

Maar daardoor liepen de schulden vaak nog verder op. Als een verzekerde meer dan zes maanden te laat is met betalen, moet de verzekeraar de klant aanmelden bij Zorginstituut Nederland. Die legt de wanbetaler dan nog eens een boete op van rond de 30 euro (voorheen was dat 50 euro).

Dat bedrag komt bovenop de 50 euro die de wanbetaler elke maand van zijn schuld moet aflossen, én de maandelijkse premie van rond de 100 euro voor de verzekering zelf. De schuld loopt op die manier snel uit de hand.

Softere aanpak

CZ besloot daarom wanbetalers anders aan te pakken. Als er een maand niet wordt betaald, wordt er niet direct geëist dat het bedrag wordt overgemaakt, maar wordt er gevraagd wat er aan de hand is. Dan wordt geprobeerd gezamenlijk een oplossing te vinden.

"Als ze bijvoorbeeld pas over twee maanden een WW-uitkering krijgen, wachten we gewoon even op ons geld", aldus Manuel van der Hoek, die bij CZ verantwoordelijk is voor het innen van de verzekeringspremies, tegen de Volkskrant. "Vroeger zeiden we dan: vervelend voor u dat u werkloos bent geworden, maar u moet deze maand nog wel 50 euro aflossen."

Daarnaast wordt een wanbetaler afgemeld bij het Zorginstituut als er een betalingsregeling is getroffen. Eigenlijk mag dat pas als de hele schuld is afbetaald.

Ook andere bedrijven

CZ is overigens niet het enige bedrijf dat is begonnen met een zachtere aanpak voor wanbetalers. Een groep bedrijven heeft zich aangesloten bij de club Van Schulden Naar Kansen. Het gaat om twaalf bedrijven, waaronder Aegon, de grote telecomproviders en energiebedrijf Nuon.

De resultaten van deze bedrijven laten nog even op zich wachten: de club is pas begin dit jaar opgericht.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl