Europa is inmiddels bereid de schulden van Cuba deels kwijt te schelden, maar dat geldt niet voor de Grieken. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. In navolging van Frankrijk wil Spanje nu ook een deel van Cuba’s schuld van ongeveer 12 miljard dollar wegstrepen. Cuba heeft sinds de jaren 80 geen rente en (nagenoeg) geen aflossingen gedaan op zijn staatsschuld.

Vorige maand tekende de eilandnatie een akkoord met Frankrijk om de niet-betaalde rente kwijt te schelden, een deel van de hoofdsom kwijt te schelden en de aflossingsperiode op de resterende schuld te verlengen. Bovendien stopt Parijs het bedrag dat Cuba niet langer hoeft af te lossen in investeringsprojecten op Cuba.

Het is nog niet duidelijk hoe Spanje precies Cuba te hulp gaat schieten. Duidelijk is wel dat er inmiddels geen kwaad bloed meer is tussen Cuba en Europa. Het kwijtschelden van Griekse schulden is daarentegen nog een brug te ver.

2. U kunt rustig slapen. Er is namelijk niets aan de hand met het bankwezen. Dinsdag zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble “geen zorgen” te hebben over Deutsche Bank, dat de afgelopen tijd de koersen van zijn aandelen en obligaties hard heeft zien dalen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Woensdagochtend zei de topman van de Banque de France, Francois Villeroy de Galhau, dat Franse banken “erg solide” zijn. En ook de blootstelling van Franse banken aan de olie- en gassector is niets om je zorgen over te maken volgens Villeroy (olie en gas is geen subprime). “Wat ik u kan zeggen is dat Franse banken veel verstandiger te werk gaan dan de gemiddelde bank en in het bijzonder dat ze weinig blootstelling hebben aan de spelers in de sector die de meeste schulden hebben en die het meest blootgesteld zijn aan de olieprijs”, zo citeert persbureau Bloomberg de topman van de Banque de France.

3. Europese bankaandelen leidden woensdag een opluchtingsrally nadat de Financial Times meldde dat Deutsche Bank overweegt een deel van de 50 miljard euro van zijn senior obligaties terug te kopen in de markt. Beleggers lijken dat nieuws te zien als signaal dat Deutsche Bank geld heeft om in mei coupons op de achtergestelde converteerbare obligaties te betalen en ook nog eens miljarden te spenderen aan de terugkoop van senior obligaties.

Als de obligaties (genoeg) beneden pari noteren, verbetert een terugkoop de kapitaalpositie van de bank (een bank moet de obligaties aan het einde van de looptijd op 100 aflossen, maar kan ze nu bijvoorbeeld in de markt kopen voor 85). Aan het einde van de ochtend stond Deutsche Bank ruim 15 procent hoger. Europese bankaandelen stegen 6 procent, terwijl de bredere markt (Stoxx 50) 2,5 procent won.

4. Begrijpt u ook geen snars meer van de beurs dit jaar? Dan bent u niet de enige. Volgens Carlo Messina, de CEO van de Italiaanse grootbank Intesa Sanpaolo, zijn de markt op dit moment “krankzinnig”. Hij noemt de koersdalingen van (Italiaanse) banken buiten proportie. Volgens Messina moeten centrale banken beleggers geruststellen met de mededeling dat het monetaire beleid verder zal worden verruimd.

De Europese Stoxx 50-index staat op een jaarverlies van ruim 14 procent. Europese bankaandelen staan voor het jaar 26 procent in de min en Italiaanse bankaandelen zelfs min 35 procent. Volgens Messina is dat een goed "koopmoment".

5. Fed-voorzitter Janet Yellen moet zich woensdag en donderdag verantwoorden voor het Amerikaanse Congres over de economie. Dat zal geen pretje zijn, en niet alleen vanwege angstvisioenen voor een recessie of congresleden die alles wat er mis is met de Amerikaanse economie in de schoenen van de Fed willen schuiven. Beleggers hebben namelijk het leven van Yellen zuur gemaakt.

Inmiddels heeft de markt geen enkele renteverhoging voor 2016 meer ingeprijsd. Sterker nog, volgens de futuresmarkt is de kans op een renteverlaging in maart 8 procent en in september 32 procent. Toen de Fed in december de rente verhoogde, voorspelde de centrale bank vier renteverhogingen in 2016.

Yellen zal woensdag waarschijnlijk door laten schemeren dat het er minder worden dan vier. Maar zij zal zeker tegengas geven nu de markt haar zo in verlegenheid heeft gebracht.  

6. Recessie-rumoer storm in een glas water? Volgens het model van de regionale Atalanta Fed-bank zal de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal in een geannualiseerd tempo van 2,5 procent groeien. Dat is boven het langetermijngroeitempo van de Amerikaanse economie van 2 procent. Vorige maand wees het model van de Atlanta Fed erop dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal, evenals in het laatste kwartaal van 2015, nagenoeg geen groei zou laten zien.

7. AkzoNobel was woensdagochtend één van de weinig AEX-fondsen die in het rood bleef staan. Het chemieconcern stelde beleggers teleur met de jaarcijfers. En dat lijkt vooral te komen door de nog steeds sombere vooruitzichten die bestuursvoorzitter Ton Büchner schetste. “We verwachten wederom niet dat markten ons noemenswaardig de wind in de rug zullen geven in 2016”, zei Büchner tijdens de conference call.

Volgens Büchner zit er niets anders op dan nog meer ‘zelfhulp’ (lees: snijden in de kosten), omdat met name de Europese thuismarkt slecht blijft. Die zelfhulp zorgde ervoor dat het bedrijfsresultaat in het vierde kwartaal van 2015 met ruim een kwart steeg naar 426 miljoen euro, ondanks een nagenoeg onveranderde omzet van 3,56 miljard euro.

8. De kwartaalcijfers van bierbrouwer Heineken werden woensdag op het Damrak met een mager plusje beloond. Afgelopen jaar steeg de omzet op autonome basis met 3,5 procent en de marge van 16,2 naar 16,5 procent. Voor aandeelhouders betekende dat een 18 procent hoger dividend van 1,30 euro over 2015. Heineken denkt in 2016 meer bier te verkopen en er meer aan te verdienen in de vorm van een iets hogere marge, ondanks dat de markt beroerd blijft.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl