De waarde van de bitcoin staat donderdag flink onder druk. De daling van de belangrijkste cryptomunt volgt op het nieuws dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk sneller dan verwacht een renteverhoging zou willen doorvoeren. Daarnaast doet de onrust in Kazachstan de cryptomarkt pijn, omdat er in dat land veel zogenoemde ‘miners’ van bitcoins actief zijn.

Donderdagmorgen was de koers van de bitcoin gezakt naar een niveau beneden de 43.000 dollar (38.000 euro). Dat is het laagste niveau in maanden.

Uit notulen van de Federal Reserve bleek woensdagavond dat de rente in de VS sneller dan verwacht verhoogd zou kunnen worden. Een stijging van de rente betekent dat het relatief weer aantrekkelijker kan worden om geld op een spaarrekening te stallen of in obligaties te beleggen met een beperkt risico, vergeleken met beleggen in meer risicovolle vermogenscategorieën zoals aandelen en cryptovaluta.

Internet in Kazachstan afgesloten: klap voor miners

Ondertussen laait de politieke onrust in Kazachstan op vanwege de stijging van energieprijzen en dat heeft ook gevolgen voor de cryptomarkt. In het hele land is het internet uitgeschakeld en de overheid legt restricties op bij het stroomverbruik.

Door het uitschakelen van internetverbindingen kunnen zogenoemde 'miners' van cryptomunten hun werk niet meer doen.

Kazachstan is afgelopen jaar juist een belangrijke plek voor miners geworden, nadat China deze activiteiten verbood. Het gaat hierbij om de inzet van computerrekenkracht om transacties op een cryptoplatform goed te keuren.

Voor de bitcoin gaat het goedkeuringsproces met behulp van een decentraal netwerk van computers over de hele wereld, gepaard met een relatief hoog energieverbruik. Dit kan een fors beslag leggen op de stroomcapaciteit van een land.

Volgens de site Coindesk was Kazachstan afgelopen augustus goed voor 18 procent van totale energie die verbruikt wordt met het minen van bitcoins. De delvers zochten na hun vertrek uit China hun heil in Kazachstan, omdat het land grote oliereserves en (daardoor) relatief lage energieprijzen rekende. Maar ook in Kazachstan stijgen energieprijzen inmiddels fors, waardoor het land last heeft van het beslag dat miners leggen op het stroomverbruik.

Het wegvallen van de computercapaciteit voor het minen van bitcoins vanuit Kazachstan, was deze week direct merkbaar. "Zowel Antpool, Poolin, F2Pool als Binance Pool zagen significante verlagingen van de hasrate [de beschikbare rekenkracht voor het minen van bitcoins, red.] rond de tijd dat internet werd afgesloten", zegt onderzoeker Jaran Mellerud van Arcane Crypto tegenover Coindesk.

De bitcoin verloor de afgelopen 24 uur bijna 7 procent aan waarde volgens de site CoinMarketCap. Andere cryptomunten zoals ether (-12 procent), luna (-13 procent), solana (-13 procent) en polkadot (-14 procent), zakten nog iets harder. De dogecoin verloor in een dag 8 procent.

In november 2021 tikte de bitcoin nog een recordniveau aan van zo'n 69.000 dollar, maar na de ontdekking van de omikronvariant van het coronavirus ging de waarde hard omlaag. Evengoed is de cryptomunt nog steeds meer dan vijf keer zoveel waard als voor de coronacrisis.

Lees over de cryptomarkt ook: