Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:42

Vier jaar geleden besloten twee vrienden samen om bitcoins ter waarde van 50.000 dollar om te ruilen voor een nieuwe cryptomunt genaamd Theta. Ze bewaarden hun cryptobezit op een zogenoemde hardware wallet, een fysieke cryptoportemonnee. 

Theta was op dat moment zo’n 21 dollarcent waard, maar dat zou snel veranderen. Dit is het begin van het verbazingwekkende verhaal, waarover techsite The Verge bericht: ‘Cracking a $2 million crypto wallet.

Cryptohandelaar Dan Reich was een van de twee vrienden en verantwoordelijk voor het beheren van de wallet. Toen de tokens tot een kwart van hun waarde waren gezakt, wilde Reich verkopen. Maar hij en zijn vriend wisten de pincode van de hardware wallet niet meer, aldus the Verge. 

Ze deden twaalf pogingen maar durfden niet te blijven gokken, omdat de digitale portemonnee na de zestiende poging automatisch alle gegevens zou wissen.

Reich vergat vervolgens zijn belegging in Theta. Tot 2020, toen de token plots sterk in waarde begon te stijgen. De wallet van de twee mannen was ineens miljoenen waard. 

Dus besloot Reich op zoek te gaan naar een hacker die hem kon helpen toegang te krijgen tot zijn miljoenen. In februari 2021, toen de portemonnee 2,5 miljoen dollar waard was, vond hij Joe Grand, een ingenieur en hardware hacker die bekend staat als de Kingpin.

'Experimenteren, mislukkingen, hartverscheurende momenten en succes'

Reich besloot een blog bij te houden over de pogingen om de hardware wallet te hacken. Hij huurde zelfs een filmploeg in om de daadwerkelijke hack vast te leggen. In een van de eerste interviews voor de docu toont hardware hacker Grand zich behoorlijke optimistisch.

"Ik besefte op dat moment nog niet dat de hack niet zo voor de hand liggend was, als ‘ie leek", erkende hij later. Er volgden vanaf dat moment drie maanden van experimenteren, mislukkingen, hartverscheurende momenten en successen. "In dit geval stond er zoveel meer op het spel dan normaal: ik had maar één kans om binnen te komen."

In mei 2021 was hij eindelijk klaar om een computerprogramma in te zetten dat de portemonnee zou ontsluiten. Reich vloog naar Portland om de portefeuille aan Grand te geven. En binnen enkele uren lukte het hem. 

"Yes!" zei Reich nadat de portemonnee met succes gehackt was. 

Reich en zijn vriend zijn niet de enige die de toegang tot hun cryptobeleggingen verloren. Er zijn wereldwijd naar schatting bijna 4 miljoen bitcoins ontoegankelijk, onder andere door onvindbare portemonnees en vergeten wachtwoorden.

Lees meer over bitcoin: