Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
  • Cryptomiljonairs kopen steeds vaker huizen met hun digitale vermogen, constateert zakenkrant The Financial Times.
  • Volgens de FT zien makelaars in onder meer Portugal, Colombia, het VK en de VS de markt groeien.
  • De enorme volatiliteit van cryptovaluta brengt zowel grote kansen als risico’s met zich mee op de vastgoedmarkt.
  • Lees ook: Beleggen in vastgoed: 4 interessante segmenten en waar je dan op moet letten

Cryptomunten zijn niet alleen een middel om mee te beleggen of speculeren, steeds vaker worden er ook huizen gekocht en betaald met cryptovaluta.

Zo is in Portugal afgelopen mei na maandenlange discussies tussen de belastingdienst en financiële en notariële toezichthouders voor het eerst een appartement afgerekend in bitcoin, schrijft zakenkrant The Financial Times. Ook Britse en Colombiaanse makelaars zien de animo voor vastgoed toenemen onder cryptomiljonairs.

Op 4 mei van dit jaar werd in aanwezigheid van de voorzitter van de Portugese koepelvereniging van notarissen, Jorge Silva, de koopovereenkomst getekend voor een appartement in de stad Braga in het noorden van Portugal. Het appartement verwisselde voor iets minder dan 3 bitcoin van eigenaar, dat kwam destijds neer op 110.000 euro.

“Crypto is nu de realiteit”, zegt Silva tegen de FT over de transactie, waarvoor het niet nodig was om eerst bitcoin om te zetten in euro’s. “Je kan nu crypto-aankopen doen op legale en transparante wijze.”

De Portugese makelaar Zome begeleidde de verkoop en heeft de afgelopen twee maanden nog vier huizen in Portugal verkocht die zijn betaald met cryptovaluta, onder andere aan een Nederlandse koper. Volgens de makelaar zitten er nog negen transacties in de pijplijn.

Ook de Colombiaanse makelaar La Haus, die financieel gesteund wordt door techmiljardair en Amazon-oprichter Jeff Bezos, biedt huizen aan in crypto op populaire toeristische locaties als Tulum in Mexico en aan de Colombiaanse Caribische kust. Sinds de eerste cryptotransactie in januari zijn er vier huizen verkocht voor omgerekend in totaal zo’n 800.000 euro.

The Financial Times constateert verder ook in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten toenemende interesse in vastgoedaankopen in crypto. Volgens de Britse makelaar Daniel Browne van Kingsley Napley zoeken cryptomiljonairs vaker rust, na een woelige periode op de cryptomarkten. “Mensen zoeken wellicht een uitweg uit iets dat bekend staat om zijn volatiliteit. Ze willen hun geld stoppen in iets dat vertrouwder is, namelijk in stenen.”

Huis afrekenen in crypto kan gepaard met flinke waardeschommeling


Maar als je huizen volledig in crypto afrekent op basis van een vaste tegenwaarde in dollars of euro’s, kan het zijn dat je het ene moment een stuk meer cryptovermogen beschikbaar moet hebben dan op het andere. Zo was een 9 miljoen dollar kostende villa in Los Angeles in juni op het ene moment 287 bitcoin waard en even later 452 bitcoin.

Toch schrikken vermogende cryptobezitters niet terug voor dergelijke prijsschommelingen, zegt Carlos Santos van de Portugese makelaar Zome tegen de FT. “We vroegen aan de eerste klanten wie er een huis wil verkopen dat over drie maanden tijd het dubbele waard kan zijn in crypto”. Volgens Santos gaven alle klanten aan gewend te zijn aan enorme volatiliteit van cryptovaluta.

De Amerikaanse makelaar Christine Quinn, die bekend is van de Netflix-serie ‘Selling Sunset’, gaat nog een stap verder en denkt dat de wilde bewegingen op de cryptomarkten juist een zegen zijn geweest. “Mensen zijn vanwege alle onzekerheid meer dan ooit bereid om te diversifiëren”, stelt ze.

Toch denkt lang niet iedereen daar zo over. “Het is gevaarlijk om hypotheken te financieren met een onderpand of met andere bezittingen waarvan je niet weet wat de werkelijke waarde is”, zegt hoofdeconoom Daryl Fairweather van de Amerikaanse vastgoedmakelaar Redfin tegen de FT.

LEES OOK: Cryptomarkt heeft 2.000 miljard dollar aan waarde verloren, maar aantal cryptomunten is in jaar tijd met 70% gestegen tot ruim 10.000