Als iemand die op 110 cruises is geweest, weet ik als geen ander welke dingen belangrijk zijn om mee te nemen op reis. Sommige maken de trip leuker, andere zijn echt onmisbaar.

Dit zijn 10 dingen die ik altijd meeneem als ik op een cruise ga. 

Magnetische kledinghaakjes helpen optimaal gebruik te maken van de beperkte ruimte in je hut

Een lange tijd geleden las ik hoe de stalen muren in de hutten van cruiseschepen ideaal zijn voor magnetische kledinghaakjes. Sindsdien neem ik er altijd een paar mee.

Zwemkleding, handdoeken, pyjama’s en badjassen zorgen er meestal al snel voor dat de gebruikelijke twee haakjes aan de badkamerdeur vol zijn. Met de extra haakjes zorg je ervoor dat je geen natte kleding op je bed of op de grond hoeft te leggen.

Ik vind het fijn een klein kompas bij me te hebben

Zonder echt goede reden, vind ik het altijd fijn om een klein kompas mee te nemen.

De richting weten heeft me meerdere malen geholpen bij excursies aan land. Maar ook simpelweg voor het vermijden van felle zon aan boord kan een kompas handig zijn.

Ik heb altijd een paar visitekaartjes bij me

Als schrijver heb ik altijd wat visitekaartjes bij me die mijn boeken promoten en deuren kunnen openen naar nieuwe mensen of schrijversgroepen.

Ik heb gemerkt dat ik profijt kan hebben van de mensen die ik ontmoet aan boord.

Belangrijke documenten zijn natuurlijk een must en ik heb ook altijd kopieën bij me

Ik neem behalve mijn paspoort zelf ook altijd een kopie ervan mee. Foto: Getty

Het lijkt misschien overbodig, maar zorg dat je ook een kopie van je paspoort, rijbewijs en verzekeringspolis bij je hebt. Als je onverhoopt een belangrijk document kwijtraakt, kan een kopie helpen snel een noodpaspoort of ander nooddocument te krijgen.

Een rijbewijs is handig als je van boord gaat en een verzekeringsbewijs komt goed van pas als je medische zorg nodig hebt.

Voorgedrukte adreslabels zijn heel handig bij het versturen van ansichtkaarten

Ik ben dol op het versturen van ansichtkaarten, maar dat is niet altijd makkelijk op een schip. Voorgedrukte adreslabels moedigen me aan om de minder gelukkige mensen aan land een kaart te sturen.  

De zoektocht naar postzegels in buitenlandse havens heeft mijn drang naar het sturen van ansichtkaarten enigszins getemperd, maar sommigen zien dat juist als een leuke uitdaging.

Het is de moeite waard wat ruimte te maken voor een verrekijker

Iedereen zou eigenlijk een verrekijker mee moeten nemen, maar veel mensen aarzelen omdat ze best wat ruimte in beslag nemen.

Maar gelukkig worden ze met betere technologie steeds compacter. Met een verrekijker komt het zeeleven een stuk dichterbij en zie je details recht voor je neus waar je anders overheen zou kijken.

Als je een langere cruise gaat maken of eentje naar tropische bestemmingen, is het wellicht de moeite waard een vrijetijdswinkel te bezoeken om een goede, nieuwe verrekijker te kopen.

Ik schrijf mijn belevenissen op zee altijd op in een leeg dagboek

Als schrijver vind ik het fijn om mijn reizen vast te leggen op papier. Foto: Nicholas J Klein/Shutterstock

Een leeg dagboek prikkelt me om alles wat aan boord plaatsvindt vast te leggen: van mensen en recepten tot uitzichten en zelfs mijn privégedachten.

Later kun je via die dagboeken de mooie reizen die jij en je geliefden hebben gemaakt weer herbeleven. Vaak komen dan weer herinneringen boven, die je al lang vergeten leek te zijn.

Een lijst met wachtwoorden van online-accounts kan heel waardevol zijn

Ik heb heel vaak geprobeerd mijn e-mails op te halen aan boord, maar toen bleek ik mijn wachtwoorden niet meer te kunnen herinneren. Daarom moest ik me met het meestal trage internet op het schip door het hele proces van resetten heen worstelen.

Als je een beetje vergeetachtig bent, is het dus raadzaam om een lijst met wachtwoorden bij je belangrijke papieren te bewaren. Dat kan een hoop tijd en frustratie besparen. Je kan ook kiezen voor een zogenoemde password manager.

Ik neem naast mijn medicijnen zelf ook altijd een lijst mee waar ze allemaal opstaan

Als je op bezoek gaat bij een dokter, ziekenhuis of apotheek is een van de eerste vragen altijd welke medicijnen je gebruikt.

Ik had ooit op de Amerikaanse Maagdendeneilanden medicijnen nodig voor mijn glaucoom. De apotheker vroeg me welke kleur de pillen hadden en gelukkig kon ik me dat herinneren. Maar ik zou daar niet altijd op rekenen.

Met mijn inmiddels overleden vrouw Donna heb ik vele artsen en tandartsen bezocht tijdens onze reizen. In de meeste gevallen konden we gelijk een uitgeprinte lijst van medicijnen tevoorschijn toveren toen daar naar gevraagd werd.

Een goede fles wijn zorgt voor een goed begin van je reis

Op de meeste schepen is het toegestaan minstens een fles wijn mee te nemen aan boord. Foto: Day Of Victory Studio/Shutterstock

Bijna alle cruisemaatschappijen staan het passagiers toe een fles wijn of champagne mee te nemen aan boord. Onze familie maakt daar gretig gebruik van, zodat we onze vakantie in stijl kunnen beginnen.

Vergeet dan niet om ook een kurkentrekker mee te nemen.

LEES OOK: Ik werkte 6 jaar op een cruiseschip – dit zijn 9 dingen die passagiers beter kunnen laten