De producenten van Wiplala de Film, die deze week in première ging, hebben voor volgend jaar een nieuwe film aangekondigd. Net als bij Wiplala willen ze de film deels financieren met crowdfunding.

Dat zegt filmproducent Ruud Lamers tegenover het Financieele Dagblad.

Voor Wiplala de Film werd via crowdfunding 500.000 euro opgehaald om een deel van de productiekosten van ruim 6 miljoen euro te financieren. Nog nooit werd er met crowdfunding zoveel geld opgehaald voor een Nederlandse film. De rest van de productie werd gefinancierd met bijdragen uit het Filmfonds en de omroepen.

Samenwerking met Burny Bos

Lamers startte de crowdfundingsactie samen met producent Burny Bos. Via internet konden beleggers voor 100 euro een certificaat kopen. Daarvoor kregen particuliere investeerders een aandeel, twee bioscoopkaartjes, een digitale versie van het script en promotiemateriaal.

De investeerders krijgen hun geld terug op het moment dat de film 250.000 bezoekers trekt. Beleggers kunnen daarnaast maximaal 15 procent winst behalen met hun aandeel, maar dan moeten 700.000 mensen de film bezoeken.

Wiplala is de verfilming van een verhaal van Annie M.G Schmidt over een minimensje uit het land der Wiplala's dat in de grotemensenwereld terechtkomt en allerlei avonturen beleefd.

Betrokken investeerders

Lamers zegt dat er ook beleggers waren die meer dan 100 euro investeerden in de productie. Die investeerders willen niet alleen winst maken, ze hebben vooral sympathie voor het project. merkte hij tijdens een bijeenkomst met zijn crowdfunders.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl