Greg Glassman, de omstreden oprichter van fitnessbedrijf CrossFit, heeft zijn bedrijf verkocht. Enkele weken geleden legde hij zijn functie als topman al neer.

Glassman was in opspraak geraakt vanwege discutabele uitlatingen over de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die door politiegeweld om het leven kwam.

Onder meer sportkledingmerk Reebok en verschillende sportscholen braken met CrossFit vanwege de uitspraken.

Eric Roza, de eigenaar van een CrossFit-sportschool en voormalig bestuurder van softwarebedrijf Oracle, neemt de zaak nu over.

Greg Glassman, de omstreden oprichter van fitnessbedrijf CrossFit, heeft zijn bedrijf verkocht. De stap volgt enkele weken nadat hij zijn functie als topman van CrossFit neerlegde.

Hij was in opspraak geraakt vanwege discutabele uitlatingen over de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die door politiegeweld om het leven kwam.

Eric Roza, de eigenaar van een CrossFit-sportschool en voormalig bestuurder van softwarebedrijf Oracle, neemt de zaak nu over. Financiële details over de transactie werden niet gegeven.

Lees ook op Business Insider

Glassman koppelde Covid-19 aan de dood van George Floyd

Glassman kwam in opspraak door een reactie op een bericht op Twitter van een onderzoekscentrum van de Universiteit van Washington dat het gevaar van racisme voor de volksgezondheid onder de aandacht bracht.

De CrossFit-topman reageerde daarop met de woordspeling “Floyd-19”. Daarmee koppelde hij de ziekte Covid-19 aan George Floyd. Naast de omstreden tweet zou Glassman in een videovergadering hebben gezegd “niet te rouwen om George Floyd”.

Later boden CrossFit en Glassman publiekelijk excuses aan voor de uitspraken.

Het overlijden van Floyd in Minneapolis was de aanleiding voor de wijdverbreide protesten tegen racisme en politiegeweld, die wereldwijd navolging hebben gekregen.

Fitnessclubs breken met CrossFit, ook in Nederland

De kwestie kostte CrossFit een lucratieve samenwerking met sportkledingmerk Reebok. En ook verschillende sportscholen braken vanwege de uitlatingen van Glassman de banden met het bedrijf.

Zo zijn de tweets en vermeende uitlatingen slecht gevallen bij Marcha van Glaanen Weijgel. De krachtsportster heeft haar eigen sportschool in Amsterdam, Crossfit Flames. De kans is groot dat ze haar licentie om de naam Crossfit te gebruiken binnenkort niet meer verlengt, bevestigt ze na berichtgeving van RTL Nieuws. “We hebben tot 1 juli om de licentie te verlengen.”

Het nieuws rond Glassman zorgde ook bij leden van Crossfit Flames voor verontwaardigde reacties. “Er was al iemand die hierdoor zijn abonnement wilde opzeggen”, aldus Van Glaanen Weijgel.

Een andere sportschoolketen in de hoofdstad, Vondelgym, maakte bekend niet meer met CrossFit in zee te willen. “We hebben voor drie van onze sportscholen besloten het contract niet te verlengen, totdat we ons weer verbonden voelen met de organisatie achter de sport waarvan we houden”, meldt het bedrijf op Instagram.

Andere Nederlandse aanbieders van Crossfit-trainingen distantiëren zich van racisme en stellen dat in de sport geen onderscheid wordt gemaakt op afkomst of huidskleur. “We vertrouwen erop dat Crossfit actie onderneemt om dit recht te zetten”, meldt CrossFit Vastberaden op Instagram.

De nieuwe topman Roza zegt het vertrouwen van iedereen weer te willen herwinnen.