Het kan dagen duren voordat alle lichamen van de 150 mensen zijn geborgen die dinsdag bij het vliegtuigongeluk met een Airbus A320 van de Duitse budgetmaatschappij Germanwings zijn omgekomen.

Reddingsploegen zullen volgens de Franse president François Hollande het moeilijk toegankelijke gebied op 2000 meter hoogte ten noorden van de Zuid-Franse stad Nice op zijn vroegst dinsdagavond bereiken. De reddingsoperatie kan nog zwaarder worden, doordat het er dinsdagavond dreigt te gaan sneeuwen.

Een van de zwarte dozen is gevonden. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bevestigde berichtgeving van die strekking van de lokale krant Le Dauphiné.  Het zou gaan om de zogenoemde flight data recorder, waarin alle vluchtgegevens worden opgeslagen. Op de cockpit voice recorder staan de gesprekken van de piloten onderling, met de luchtverkeersleiding en met andere toestellen.

Vlucht Germanwings: Barcelona-Düsseldorf

In het toestel zaten volgens Germanwings 150 mensen: 144 passagiers en 6 bemanningsleden. Het vliegtuig was dinsdagochtend om 10.00 uur met twintig minuten vertraging opgestegen van de luchthaven van de Spaanse stad Barcelona voor een vlucht naar Düsseldorf, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen.

Topman Thomas Winkelmann van Germanwings zei op een persconferentie op de luchthaven van de Duitse stad dat er naar schatting 67 inzittenden de Duitse nationaliteit hadden.

Bij het vliegtuigongeluk met een Airbus A320 van de Duitse budgetmaatschappij Germanwings in Zuid-Frankrijk is in ieder geval één Nederlands slachtoffer te betreuren, zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laten weten. Het gaat om een 20-jarige vrouw uit Deurne.

Onder de slachtoffers zijn zestien leerlingen en twee leraren van een gymnasium in Haltern am See, die voor een uitwisseling een week in Llinars del Vallès in de buurt van Barcelona hadden verbleven.

Verder stonden volgens de Spaanse regering op de passagierslijst 45 personen met een Spaanse achternaam, maar het is onduidelijk of dat allen mensen met de Spaanse nationaliteit waren. Ook een Belg is omgekomen, liet de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, weten. Volgens Hollande waren er waarschijnlijk geen Fransen aan boord.

Düsseldorf ook populair bij Nederlanders

De luchthaven van Düsselfdorf, eindbestemming van de dinsdag neergestorte Duitse Airbus A320, is een populair vliegveld onder Nederlanders. Het in de Alpen neergestorte vliegtuig was van Barcelona op weg naar Düsseldorf, de hoofdstad van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen.

Per jaar gebruiken ongeveer een miljoen Nederlanders het vliegveld van Düsseldorf, aldus Duitse media. Mede daardoor groeit het uit zijn krachten. Daarom wordt in de regionale politiek gepraat over uitbreiding of over het overhevelen van meer vluchten naar Weeze, vlak bij de Nederlandse grens bij Venray.

Flughafen Düsseldorf International stamt uit 1927. In 2013 maakten ruim 21 miljoen mensen vluchten van of naar het vliegveld. Het is de vierde luchthaven van Duitsland, na die van Frankfurt, München en Berlijn (Tegel/Schönefeld).

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl