Het vrijhandelsverdrag van de Verenigde Staten en de Europese Unie (TTIP) kan een positief effect hebben op de Nederlandse economie.

Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een dinsdag gepubliceerd literatuuronderzoek.

Als het omstreden verdrag er komt, dan kan het zorgen voor 0,2 tot 2 procent extra economische groei in Nederland. Daarnaast zorgt TTIP voor 3 tot 15 procent lagere handelskosten, zo blijkt volgens het CPB uit meerdere onderzoeken naar de mogelijk gevolgen van het verdrag.

Een deel van het voorlopige onderhandelingsresultaat tussen de VS en de EU belandde vorige week op straat nadat Greenpeace stukken doorgespeeld had gekregen. Critici van het verdrag, zoals de milieuorganisatie, zagen daarin bevestiging van hun vrees dat onder andere milieu, voedselveiligheid en klimaat op het spel worden gezet ten behoeve van mogelijk economisch gewin.

Tijd begint te dringen

Overigens is het nog de vraag of het akkoord er komt. De onderhandelingen lopen al sinds 2013 en de tijd begint te dringen. De beide verwachte Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Hilary Clinton hebben zich kritisch geuit over TTIP en de verkiezingen staan gepland voor november.

Uit de gelekte stukken bleek dat de onderhandelingen stroef verlopen. De VS en Europa liggen nog ver uit elkaar op onder meer de vlakken van chemie, productveiligheid en autotechnologie. Frankrijk heeft ondertussen laten weten niet in te kunnen stemmen met de stukken die nu op tafel liggen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl