Het herstel van de Nederlandse economie heeft de laatste maanden van vorig jaar duidelijk vorm gekregen. De werkgelegenheid nam toe, de inkomens groeiden licht en ook de uitgaven van consumenten namen weer toe. Het duurt echter nog een ruime tijd voor alle schade van de crisis is ingehaald.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De Nederlandse economie groeide vorig jaar met 0,9 procent en deed het daarmee iets beter dan eerder gedacht. De groei was ook iets sterker dan de plus van 0,75 procent die door het Centraal Planbureau werd voorspeld. Die meevaller kreeg vooral vorm in het vierde kwartaal, waarin onder meer investeringen in de bouw van woningen en wegen de groei stuwden tot 0,8 procent.

De groei kreeg daarmee een brede basis, waardoor de afhankelijkheid van de export afnam. Na jaren van krimp gingen ook de uitgaven van consumenten weer wat omhoog, mede dankzij de eerste groei van de inkomens sinds 2011. Huishoudens zagen hun beschikbaar inkomen vorig jaar gemiddeld met 0,4 procent stijgen.

Jaar van herstel

CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen noemde 2014 dan ook “een jaar van herstel”. Volgens hem staan alle seinen voor de economie nu op groen. Hij wees er echter ook op dat de economie nog altijd kleiner is dan voor de crisis in 2008 begon. Dat niveau wordt volgens hem op zijn vroegst volgend jaar weer bereikt.

De achterstand op de jaren voor 2008 is ook duidelijk zichtbaar in de inkomens, die nu zo'n 2,5 procent lager zijn dan voor de crisis. De consumptie loopt nog 4,5 procent achter op het niveau van zeven jaar geleden.

De arbeidsmarkt trok in de loop van 2014 ook wat aan. Daardoor waren er in het vierde kwartaal 74.000 banen meer dan een jaar eerder. Er waren in heel 2014 gemiddeld echter nog circa 131.000 arbeidsplaatsen minder dan in 2008.

Dijsselbloem nog niet tevreden

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem noemt de CBS-cijfers "goed nieuws". "Vaak is het zo dat als je de trend naar boven te pakken hebt, het dan elke keer sneller gaat dan verwacht", aldus Dijsselbloem tegen persbureau ANP. "Andersom is het ook zo dat als je achteruit gaat, ook dat sneller gaat dan verwacht. Maar we hebben nu de wind mee en dat is mooi."

Hij wijst er wel op dat het tekort vorig jaar nog altijd op 2,3 procent van het bruto binnenlands product ligt, dus als minister van Financiën is Dijsselbloem nog niet tevreden. Ook is het niet gezegd dat het lagere tekort vorig jaar, zich zeker doorzet in een verdere verlaging dit jaar. "Vorig jaar hadden we een paar eenmalige dingen. Dit jaar ook, met andere plussen en minnen."

Herstel arbeidsmarkt

Minister Henk Kamp van Economische Zaken zegt in een reactie: "Bedrijven investeren meer, de export blijft toenemen en ook consumenten dragen steeds meer bij aan de groei. De opwaartse bijstelling toont aan dat onze economische groei in een versnelling zit. Die wordt vooral gedreven door bedrijven in de bouw die meer investeerden dan verwacht."

Uit de CBS-cijfers blijkt dat er in het vierde kwartaal 8.000 banen meer bijkwamen dan eerder geschat. Kamp: "De in totaal 50.000 extra banen van het afgelopen kwartaal tonen aan dat ook het herstel van de arbeidsmarkt krachtig doorzet en meer mensen aan de slag kunnen. Belangrijk, want pas dan ervaren mensen het herstel van de economie daadwerkelijk."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl