De Nederlandse economie groeit volgend jaar iets harder dan eerder werd verwacht. Dat voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn nieuwe ramingen, die dinsdag werden gepubliceerd.

Het CPB verwacht een economische groei van 2,4 procent in 2016 na een vooruitgang met 2 procent dit jaar. In juni rekende het planbureau nog op een plus van 2,1 procent volgend jaar. De raming voor 2015 werd niet gewijzigd.

De werkloosheid zakt volgend jaar, zoals eerder voorspeld, naar verwachting van 7 procent naar 6,7 procent van de beroepsbevolking. Het overheidstekort valt met 1,5 procent in 2016 echter hoger uit dan eerder gedacht. Het CPB schatte het gat op de begroting volgend jaar eerder nog in op slechts 0,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Werknemers zien hun lonen volgend jaar naar verwachting gemiddeld met 1,4 procent stijgen. De koopkracht neemt mede daardoor met 1,1 procent toe, voorspelt het CPB. Dankzij die ontwikkelingen neemt de consumptie verder toe, wat de economische groei een duwtje in de rug geeft. De groei wordt anderzijds gedrukt door de lagere gasproductie.

Verder trekt de voor Nederland belangrijke wereldhandel in 2016 waarschijnlijk flink aan. Die stond in de eerste maanden van 2015 onder druk, vooral door tegenvallende handel in Azië en de Verenigde Staten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl