Het coronavirus uit de Chinese stad Wuhan kostte al ten minste 259 mensen het leven dit jaar. Meer dan 11.000 mensen in vierentwintig landen zijn besmet, waaronder ook enkele personen in Europa en de VS.

De uitbraak van het virus wordt door deskundigen nog niet beschouwd als een pandemie, ondanks de snelle verspreiding van het virus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sprak afgelopen donderdag wel van een ‘wereldwijde noodsituatie’ voor de volksgezondheid.

In de tabel hieronder zie je hoe de uitbraak van Wuhan-virus zich verhoudt tot andere grote virusuitbraken in de afgelopen vijftig jaar. Tot nu toe heeft het coronavirus een relatief laag sterftecijfer.

Je ziet in de onderstaande tabel niet alleen de naam van het virus, maar ook het jaar waarin de virussen opdoken, het aantal besmettingen en het aantal doden. Verder het percentage besmette mensen dat kwam te overlijden en het aantal getroffen landen. Onderaan zie je de cijfers van het coronavirus, 2019-nCoV.

In deze tabel staan geen virussen die door muggen zijn overgedragen zoals zika, malaria en knokkelkoorts.

Virus overdraagbaar van dier op mens

Experts denken dat het nieuwe coronavirus afkomstig is van vleermuizen. Meer dan 75 procent van nieuwe ziektes vindt zijn oorsprong bij dieren. Ze worden zoönotische infecties genoemd, wat betekent dat de virusinfecties van dier naar mens kunnen overspringen. Minstens tien uitbraken van dergelijke ziektes in de vorige eeuw zijn via  dieren zoals vleermuizen, vogels en varkens overgegaan op mensen.

Ebola sprong 40 jaar geleden over van vleermuizen in West-Afrika en heeft bij meerdere uitbraken meer dan 13.500 mensen gedood. Het marburgvirus, SARS (severe acute respiratory syndrome), MERS (Middle Eastern respiratory syndrome) en Nipah zijn ook afkomstig van vleermuizen.

wet market china chicken

Foto: Een Chinese kippenverkoopster wacht op klanten bij een stand met net geslachte kippen. Foto genomen in 2007 op een markt in Beijing. Bron: Teh Eng Koon/AFP/Getty

De Mexicaanse grieppandemie van 2009-2010 is begonnen bij varkens. Dit H1N1-virus doodde minstens 284.500 mensen. Het was een wereldwijde pandemie die zich verspreidde naar 214 landen en gemeenschappen in minder dan een jaar, volgens cijfers van de WHO. In een studie uit 2011 stond dat tussen 11 procent en 21 procent van de wereldbevolking het virus had opgelopen.  Ondanks het in absolute zin hoge aantal sterfgevallen, wordt het sterftecijfer voor H1N1 geschat op 0,02 procent, zo meldde de WHO in 2019.

Volgens deskundigen zullen ziekten zich blijven verspreiden van dieren naar mensen, naarmate de wereldbevolking verder groeit. Hoe meer mensen er op aarde zijn, hoe meer interactie er is. De kans neemt toe dat mensen dieren tegenkomen die virussen bij zich dragen.

"Besmettelijke ziekten zullen blijven opduiken. Ik denk dat het deel uitmaakt van de wereld waarin we nu leven", vertelde onderzoeker Eric Toner van het John Hopkins Center for Health Security eerder tegen Business Insider. Volgens Toner zitten we in een tijdperk van epidemieën door de globalisering en door de aantasting van voorheen ongerepte gebieden.

LEES OOK: Een robot met de naam Kleine Pinda bezorgt eten bij mensen die in quarantaine zijn vanwege het coronavirus