• In de Verenigde Staten wordt sinds enkele weken veel meer getest op het coronavirus.
  • Cijfers over actieve besmettingen schieten omhoog.
  • Volgens officiële statistieken zijn er inmiddels meer actieve gevallen van besmetting met het coronavirus in de VS dan in Italië.
  • Landen hanteren verschillende meetmethoden en ook de frequentie van testen verschilt: dit maakt het vergelijken van cijfers lastig.

De cijfers over het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus in landen zijn sterk gevoelig door het aantal tests dat wordt gedaan. Zo is bekend dat in Nederland bijvoorbeeld vooral groepen met een hoog risico worden getest.

In de Verenigde Staten wordt sinds medio maart veel uitgebreider getest, zo meldde Business Insider eerder. Dit is nu steeds duidelijker terug te zien in de rapportages.

Meer vastgestelde gevallen van coronavirus in VS

In de Verenigde Staten zijn inmiddels ruim 68.000 officiële vastgestelde gevallen van besmettingen met het coronavirus. Ook zijn er 1.031 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse John Hopkins-universiteit.

Wat betreft het aantal vastgestelde besmettingen staat de Verenigde Staten inmiddels op de tweede plaats, na China (ruim 81.000) en Italië (bijna 75.000). Maar dit zegt op zich niet veel, ook omdat landen zich in verschillende fasen van de corona-uitbraak vinden.

Bij de actieve gevallen – dus het aantal vastgestelde besmettingen min het aantal mensen dat is overleden of genezen verklaard – is in China sinds medio februari al sprake van een dalende trend. Daar zijn volgens de officiële meldingen nog iets minder dan 4.000 actieve gevallen.

In Italië gaat het per 25 maart op ruim 57.000 actieve gevallen en lijkt de groei iets minder hard te gaan.

In de VS gaat de lijn vrij scherp omhoog en gaat het per 25 maart om bijna 67.000 actieve gevallen, maar dat heeft dus ook te maken met een verandering in de frequentie van testen.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Trend belangrijker dan dagcijfers over coronavirus, waarschuwt RIVM