• Het kabinet vraagt inwoners van Noord-Brabant de komende zeven dagen zo mogelijk thuis te werken.
  • Meerdere grote bedrijven in Noord-Brabant vragen personeel om waar mogelijk thuis te werken, maar dat leidt nog niet overal tot verlaten kantoor- of fabrieksvloeren.
  • Ondertussen dringen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland aan op extra overheidssteun voor Nederlandse bedrijven die in de problemen komen door het nieuwe coronavirus.

Premier Mark Rutte deed maandag een oproep aan Brabanders om zeker tot komende maandag thuis te werken. De maatregel is bedoeld om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

In Noord-Brabant is de situatie met de verspreiding van het coronavirus anders dan in de rest van Nederland, omdat het in deze provincie onzeker is waar de besmetting vandaan komt. Door thuis te werken kunnen collega’s het virus minder gauw aan elkaar doorgeven.

Lees meer: Thuiswerken door het coronavirus? Met deze 3 gouden regels haal je het meeste uit je werkdag

Volgens de premier is het niet de bedoeling dat ziekenhuispersoneel of leraren thuisblijven. De scholen moeten juist zo veel mogelijk openblijven. Rutte denkt vooral aan kantoorpersoneel en andere mensen die hun werk ook vanuit huis kunnen verrichten.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu raadde Brabanders eerder al aan thuis te blijven als ze zich verkouden voelen, hoesten of koorts hebben. Dat advies blijft langer van kracht, in ieder geval tot volgende week maandag.

Bij VDL, DAF en ASML draait de boel gewoon door

Meerdere grote bedrijven in Noord-Brabant vragen personeel om waar mogelijk thuis te werken, maar dat leidt nog niet overal tot verlaten kantoor- of fabrieksvloeren.

"Nee, uitgestorven is het hier op kantoor zeker niet", zegt een woordvoerder van industrieconcern VDL Groep uit Eindhoven. "We zijn momenteel aan het bekijken hoe we de situatie gaan aanpakken. Dat is bij een bedrijf van onze grootte redelijk ingewikkeld." De zegsman zegt dat er veel telefoontjes binnenkomen van bezorgde werknemers die vragen wat zij het beste kunnen doen.

Ook een woordvoerder van DAF Trucks geeft aan dat het "beslist niet stil" is op kantoor. "Collega's werken gewoon door. De productie draait ook gewoon."

Chipmachinemaker ASML uit Veldhoven heeft de afgelopen dagen per afdeling geïnventariseerd wie van de ongeveer 13.000 werknemers thuis kan werken. "Wij sturen hen vandaag een mail met de vraag om thuis te gaan werken", aldus een woordvoerder, die geen aantallen kan noemen. "De parkeergarage staat hier vandaag nog redelijk vol."

Philips-medewerkers is gevraagd om thuis te werken

Bij Philips Healthcare, met 8.500 medewerkers in heel Noord-Brabant, is iedereen die redelijkerwijs thuis kan werken gevraagd om dat te doen. Hoeveel mensen dat zijn, weet een woordvoerder niet. "Wie in productie, onderhoud of in de leveringsketen werkt en bijvoorbeeld langs ziekenhuizen moet, blijft werken met inachtneming van de voorzorgsmaatregelen. Het is zoeken naar een balans tussen een veilige werkomgeving en het blijven bedienen van het zorgsysteem."

De Bossche zakenbank Van Lanschot heeft het personeel van de Brabantse kantoren gevraagd om waar mogelijk thuis te werken. Daaraan geven veel werknemers gehoor. "In totaal werken er in deze provincie ongeveer 500 mensen voor ons. Daarvan werkt zo'n 80 procent nu thuis en ik verwacht dat dat meer wordt", aldus een woordvoerder. "We hebben vorige week al uitgebreid geoefend met thuiswerken."

Ook in de Philip Morris-fabriek in Bergen op Zoom draait de productie nog gewoon door. "We werken met ongeveer 400 externen en 300 eigen mensen", aldus een woordvoerder. "Van die laatsten hebben wij tussen de vijftig en honderd man gevraagd om thuis te werken."

Ook laat de woordvoerder weten dat er voorzorgsmaatregelen zijn getroffen om besmettingen te voorkomen. "Het deel van de locatie waar we halffabricaten maken is afgeschermd. Er komen daar zo weinig mogelijk mensen binnen en van iedereen wordt de temperatuur gemeten."

Ondernemersorganisaties dringen aan op extra coronamaatregelen

Ondertussen dringen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland aan op extra overheidssteun voor Nederlandse bedrijven die in de problemen komen door het nieuwe coronavirus. Ze benadrukken dat alleen de mogelijkheid van werktijdverkorting niet genoeg is. Ze zijn hierover ook al in gesprek met de overheid.

Diverse ondernemers kampen nu met minder inkomsten, terwijl hun uitgaven gewoon doorlopen. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland kan de overheid helpen via een speciale regeling waarbij het Rijk garanties verstrekt aan financiers. Die ingreep zou er voor zorgen dat de kredietverlening op gang blijft.

Ook andere ingrepen, zoals versoepelde invorderingsmaatregelen bij de fiscus moeten nu snel worden verkend, vinden de ondernemersorganisaties. Zelf zijn ze ook al bezig met het onderzoeken van verdergaande maatregelen voor als de virusuitbraak een nog grotere omvang krijgt en meer maatregelen nodig blijken om de economie draaiend te houden.

VNO-NCW en MKB-Nederland stellen verder dat werkgevers in Noord-Brabant waar mogelijk gehoor geven aan de oproep om personeel thuis te laten werken, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De organisaties benadrukken wel dat het belangrijk is dat zaken als de productie, distributie, voedselvoorziening en telecom niet in het gedrang komen.

Ook leent volgens hen niet al het werk zich voor thuiswerk. Denk aan productielocaties, de bouw of andere instellingen waar medewerkers echt op locatie aanwezig moeten zijn om hun werk te doen.

Het kabinet voelde maandag overigens nog niets voor "drastische maatregelen" om de effecten van het coronavirus op de economie op te vangen. "We kunnen een stootje hebben als Nederland", stelde premier Rutte daarbij.

Lees meer over het coronavirus: