Het Amerikaanse biotechtbedrijf Gilead Sciences zou op basis van economische kostenmodellen tot $4.500 voor coronamedicijn remdesivir kunnen vragen, ofwel ruim 4.100 euro.

Dat heeft een onafhankelijk onderzoeksbureau in de VS berekend op basis van kostenmodellen voor de prijzen van medicijnen.

Gilead heeft tests gedaan met remdesivir die suggereren dat patiënten met Covid-19 beduidend sneller herstellen met behulp van dit medicijn.

Het Californische bedrijf moet nog een prijs bepalen voor remdesivir, waarbij ook het maatschappelijke belang van behandelingen tegen het coronavirus meetelt.

Als Gilead een prijskaartje van $1.000 per patiënt gaat rekenen, kan het bedrijf dit jaar al één miljard dollar omzetten met remdesivir, heeft een beursanalist op Wall Street becijferd.

Het Amerikaanse biotechbedrijf Gilead Sciences is een eind op weg met een mogelijk effectief medicijn tegen Covid-19, de longziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Vraag is hoe duur het medicijn wordt als het op de markt komt. 

Onderzoeksinstituut ICER, dat schattingen maakt van medicijnprijzen op basis van kostenmodellen, heeft becijferd dat een behandeling met remdesivir per patïent tot 4.500 dollar zou kunnen kosten, omgerekend ruim 4.100 euro.

Het experimentele medicijn remdesivir heeft afgelopen vrijdag goedkeuring gekregen in de VS voor gebruik in noodsituaties. Dit gebeurde nadat de resultaten van een klinische studie lieten zien dat patiënten met Covid-19 die het medicijn kregen, tot 31 procent sneller herstelden dan de controlegroep die een placebo kreeg. Dit komt neer op een potentiële reductie van ziekenhuisverblijf met vier dagen per patiënt. 

De Europese medische autoriteit EMA is afgelopen week gestart met een versnelde procedure voor de goedkeuring van remdesivir.

Prijs voor coronamedicijn Remdesivir

Het Institute for Clinical and Economic Review (ICER) uit Boston is een non-profit organisatie die prijzen van medicijnen analyseert. Farmabedrijven liggen regelmatig overhoop met het ICER, omdat de kostenmodellen van dit bureau volgens farmabedrijven te rigide zouden zijn. ICER komt regelmatig tot de conclusie dat prijzen van medicijnen te hoog zijn, afgezet tegen de toegevoegde waarde voor de maatschappij.

In het geval van remdesivir kwam ICER afgelopen vrijdag met een prijs die kan oplopen tot 4.500 dollar per patiënt, waarbij een patiënt standaard tot 10 dagen wordt behandeld met remdesivir.  ICER geeft aan dat het om voorlopige schattingen gaat.

ICER gaat uit van prijzen van medicijnen waarbij geen kortingen worden gegeven door producenten.

“Hoewel het bewijs voor de werking nog beperkt en onzeker is, hebben we besloten deze schattingen nu naar buiten te brengen. De reden is dat de discussie over prijzen van medicijnen voor Covid-19 op dit moment moet plaatsvinden om tot een algemene strategie voor behandelingen te komen. Daar moeten beleidsmakers en consumenten zich op richten”, zegt directeur Steven Pearson van ICER in een verklaring. “De afweging tussen prioriteiten voor de volksgezondheid en keuzes die worden gemaakt bij het vaststellen van prijzen, kan niet op zich laten wachten.”

Volgens Gilead Sciences is het echter te vroeg om een definitief prijsbeleid voor remdesivir te bepalen. Tot nog toe heeft het bedrijf de beschikbare hoeveelheid van 140.000 behandelingsreeksen gratis ter beschikking gesteld.

Aangezien Gilead genoteerd is aan de beurs, buigen ook financiële analisten zich over de kwestie van de beprijzing van remdesivir. “Het is interessant dat ICER doorgaans behoorlijk conservatief is en tot een prijs komt die 4.500 dollar kan bedragen”, schrijft analist Michael Yee van adviesbureau Jefferies in een reactie.

Als het prijskaartje van remdesivir 1.000 dollar per patiënt wordt en er dit jaar 1 miljoen behandelingspakketten worden verkocht, levert dat alleen al in 2020 een miljard dollar aan omzet op, becijferde Yee. 

Remdesivir wordt standaard als een 10-daagse behandeling aangeboden en is vooralsnog alleen toegediend aan patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis. 

Lees meer over het coronavirus