Het coronavaccin van Sanofi en GlaxoSmithKline (GSK) werkt minder goed bij ouderen: de immuunreactie is zwak.

Door de tegenvaller wordt de levering uitgesteld naar eind 2021.

In de VS is het coronavaccin van Pfizer en BioNTech als veilig bestempeld door een expertpanel.

De officiële goedkeuring van FDA volgt mogelijk later op vrijdag.

De farmaceuten Sanofi en GlaxoSmithKline (GSK) hebben een tegenvaller te verwerken bij de ontwikkeling van hun coronavaccin. De werking van het vaccin bij oudere patiënten is minder goed dan gehoopt en dat zorgt voor vertraging bij het ontwikkelingsprogramma. Het vaccin zal daardoor pas eind 2021 beschikbaar komen en dat is later dan eerder gedacht.

De farmaceuten zeggen dat het vaccin bij volwassenen in de leeftijd van 18 tot 49 jaar zorgt voor een immuunreactie die overeenkomt met die van patiënten die zijn hersteld van Covid-19, maar dat bij oudere mensen de immuunreactie zwak is.

Dat komt volgens de bedrijven waarschijnlijk omdat de concentratie van het middel dat de afweerreactie moet opwekken, het zogenoemde antigeen, te laag is.

Er worden in februari nieuwe testen begonnen, waarbij het middel van Sanofi en GSK ook vergeleken zal worden met een goedgekeurd coronavaccin.

Als deze testen positief uitvallen dan zou in de tweede helft van volgend jaar goedkeuring aangevraagd kunnen worden bij autoriteiten. Dat zorgt dan wel voor een vertraging bij het op de markt brengen tot het vierde kwartaal van 2021, terwijl hier eerder op medio volgend jaar werd gemikt.

Vaccin van Pfizer en BioNTech is veilig genoeg voor Amerikanen

Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech is veilig genoeg om te worden toegediend aan Amerikanen, adviseert een onafhankelijk expertpanel aan de Amerikaanse toezichthouder FDA.

Zeventien leden van de commissie stemden voor, vier tegen en een onthield zich van stemming. Het panel vindt in meerderheid dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de risico's.

De deskundigen hebben uitvoerig gedebatteerd over het risico op allergie na twee gevallen van ernstige reacties in het Verenigd Koninkrijk waar deze week is begonnen met vaccineren.

In de Verenigde Staten zal het vaccin vergezeld gaan van een waarschuwing, kondigde Marion Gruber van de FDA aan: het zal niet worden aanbevolen voor mensen met een bekende allergie voor een van de ingrediënten.

Mogelijk vrijdag al goedkeuring van Amerikaanse medische toezichthouder

De FDA hoeft het positieve advies van de deskundigen niet te volgen, maar dat gebeurt doorgaans wel. De toezichthouder zou het Pfizer-vaccin binnen enkele dagen in een noodprocedure kunnen goedkeuren, mogelijk vrijdag al.

De FDA zei dinsdag in een voorlopige conclusie dat het middel aan de veiligheids- en effectiviteitseisen voldoet, maar er nog te weinig gegevens waren om conclusies te trekken over de veiligheid voor kinderen onder de 16 jaar, zwangere vrouwen en mensen die lijden aan immuunziekten. Ook zijn er vragen over mensen die kampen met allergische reacties.

Pfizer kan aan de Amerikaanse regering tot midden 2021 niet meer dan 100 miljoen vaccins leveren. Daarmee kunnen 50 miljoen Amerikanen worden ingeënt.

In de VS zijn al bijna 300.000 mensen overleden aan Covid-19. Momenteel komen er dagelijks zo’n 3000 bij.

In het Verenigd Koninkrijk worden al op grote schaal mensen ingeënt met het Pfizer-vaccin. Ook Canada heeft het middel versneld goedgekeurd. De Europese toezichthouder EMA verwacht eind deze maand een oordeel te vellen over het Pfizer-vaccin.

Lees meer over coronavaccins: 6 cruciale vragen over het coronavaccin van AstraZeneca en Oxford – Nederland heeft 11,7 miljoen doses besteld