• Het coronavaccin van CureVac is voor maar 47 procent effectief, heeft het Duitse bedrijf woensdagavond laten weten.
  • Door de geringe effectiviteit komt de levering in gevaar. Nederland zou zo’n 8,7 miljoen doses ontvangen.
  • Volgens de fabrikant vormen de nieuwe virusvarianten een uitdaging voor het vaccin.

Het coronavaccin van de Duitse biofarmaceut CureVac is in de laatste proef slechts 47 procent effectief gebleken tegen Covid-19. Dat heeft het bedrijf woensdagavond laat laten weten.

Daarmee voldoet het vaccin nog niet aan de geëiste criteria en komt de levering van miljoenen coronavaccins aan Europese lidstaten mogelijk in gevaar. Het bedrijf verwachtte in het vierde kwartaal vaccins te gaan leveren.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet graag een effectiviteit van 70 procent voor een coronavaccin. De Europese Unie heeft een bestelling van 450 miljoen doses van het CureVac-vaccin uitstaan, mits dat wordt goedgekeurd. Daarvan zouden er zo’n 8,7 miljoen naar Nederland gaan.

Lees ook: EU eist miljarden van AstraZeneca voor de vertraagde levering van vaccins

Nieuwe virusvarianten zorgen voor een uitdaging

Het vaccin met de naam CVnCoV is getest op ongeveer 40.000 proefpersonen in Europa en Latijns-Amerika.

“In de ongekende context van ten minste 13 virusvarianten die circuleren binnen de onderzoekspopulatie, had CVnCoV een tussentijdse vaccineffectiviteit van 47 procent tegen de ziekte Covid-19 voor alle varianten. Daarmee voldeed het niet aan de vooraf gespecificeerde succescriteria”, aldus CureVac in een verklaring.

Volgens het bedrijf vormen de nieuwe, besmettelijkere varianten van het coronavirus een uitdaging voor de effectiviteit van het vaccin. De oorspronkelijke variant van het coronavirus die voor het eerst opdook in de Chinese stad Wuhan kwam nauwelijks voor onder de proefpersonen.

Lees ook op Business Insider

Meer over vaccins? Bekijk ook deze stukken eens: