De voordelen van het coronavaccin van AstraZeneca wegen zwaarder dan de risico’s die het met zich meebrengt, concludeert EMA.

Het Europees Geneesmiddelenbureau nam het vaccin opnieuw onder de loep na meldingen van een zeldzame, maar ernstige bijwerking.

EMA zegt dat de voordelen zwaarder wegen voor volwassenen in alle leeftijdsgroepen, ook vrouwen onder de 60 bij wie de bijwerking vooral werd geconstateerd.

In Nederland besloot het kabinet het vaccin van AstraZeneca alleen aan te bieden aan mensen boven de 60 jaar.

De voordelen van het coronavaccin van AstraZeneca wegen zwaarder dan de risico’s ervan voor volwassenen in alle leeftijdsgroepen.

Dat heeft het Europees geneesmiddelenbureau EMA laten weten na een nadere bestudering van het vaccin.

Het EMA concludeerde eerder weliswaar dat een combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) een zeer zeldzame bijwerking kan zijn van het vaccin.

Maar de organisatie zegt dat de ernstige bijwerking naar schatting voorkomt bij 1 op de 100.000 gevaccineerde mensen. De nadelen werden vooral geconstateerd bij vrouwen jonger dan 60 jaar.

Eerder al liet het EMA weten dat de voordelen van de prik over het algemeen veel groter zijn dan de nadelen.

In Nederland besloot het kabinet om het AstraZeneca-vaccin alleen aan te bieden aan mensen geboren in 1960 of eerder. Dat gebeurde na een advies van de Gezondheidsraad.

Lees meer over coronavaccins: