Een negatieve coronatest is verplicht voor reizigers die vanuit risicogebied naar Nederland reizen. Het overgrote deel van de wereld is aangemerkt als risicogebied.

De test mag maximaal 72 uur oud zijn.

Voor Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk was een negatieve test al verplicht, omdat daar nieuwe varianten van het coronavirus zijn uitgebroken.

In Nederland zijn 11 personen besmet met de ‘Britse virusvariant’.

Reizigers die naar Nederland willen komen vanuit een risicogebied moeten vanaf dinsdag een negatieve coronatest kunnen tonen die niet meer dan 72 uur oud is. De verplichting geldt voor de meeste landen, aangezien het ministerie van Buitenlandse Zaken het overgrote deel van de wereld als risicogebied aanmerkt.

De verplichting was vorige week al ingesteld voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika vanwege een gemuteerde variant van het coronavirus die daar rondgaat, en gaat nu dus gelden voor de rest van de wereld.

Het zal aan de luchtvaartmaatschappijen en andere vervoersbedrijven zijn om mensen vóór het boarden of instappen te controleren op de testverklaring. Zonder een verklaring mag iemand niet mee. In Nederland worden steekproefsgewijs controles uitgevoerd.

Reizigers waren al verplicht een negatieve coronatest te overleggen als zij vanuit het Verenigd Koninkrijk of Zuid-Afrika reisden. In die landen is een uitbraak van een variant van het coronavirus.

Britse virusvariant bij 11 mensen gevonden

De 'Britse coronavirusvariant' is tot nu toe bij elf personen in Nederland gevonden, meldt het RIVM. Het is aangetroffen bij vijf personen in de regio Amsterdam, bij vijf personen in de regio Rotterdam en bij één persoon in de regio Nijmegen.

Een van de besmettingen die in Amsterdam is geconstateerd, is gevonden bij een persoon die in Flevoland woont. De GGD daar is met bron- en contactonderzoek begonnen.

"Van de Britse variant van het coronavirus is nog veel onzeker, waaronder of het virustype meer besmettelijk is dan de andere varianten, en of het bij kinderen meer infecties veroorzaakt", zegt het RIVM.

'Verplichte coronatest lijkt goed doorgekomen bij reizigers'

De verplichting voor reizigers naar Nederland om een recente negatieve coronatest te laten zien, lijkt vrij goed doorgekomen bij passagiers van vervoersbedrijven. Dat valt op te maken na een rondgang langs grote internationale passagiersvervoerders zoals luchtvaartbedrijf KLM, busvervoerder Flixbus en de internationale hogesnelheidstrein Thalys.

In een aantal gevallen konden passagiers niet mee, omdat ze geen test hadden of niet meer tijdig een test konden doen.

KLM laat weten dat alle passagiers vooraf zijn geïnformeerd over het meebrengen van een negatieve testuitslag als ze naar of via Nederland reizen. Op Schiphol, waar de uitslag getoond moet worden bij de check-in of bij de gate, verloopt dit goed. Bij de zogeheten buitenstations, dus andere luchthavens, is wel een aantal passagiers tegengehouden. Een woordvoerster kon geen aantallen noemen.

Thalys International, de Europese hogesnelheidstrein tussen Nederland, België, Frankrijk en Duitsland, laat weten "nog geen signalen" te hebben gehoord vanaf de perrons over eventuele problemen door de negatieve testverplichting. In Brussel-Zuid en Paris-Nord was een grote meerderheid van de passagiers goed op de hoogte van de nieuwe regel. "Enkele reizigers die geen testresultaat bij zich hadden, toonden begrip voor de situatie", zo laat ze weten.

Zij konden overigens hun ticket gratis omboeken. Thalys laat weten klanten via meerdere kanalen vooraf op de hoogte te hebben gesteld van de verplichting. Ook moeten ze eerder voor controle aanwezig zijn.

Busvervoerder Flixbus heeft de regels door mails en berichten op de website "goed uitgelegd" aan klanten. "Er zijn nu geen signalen van problemen, tot zover verloopt alles vandaag soepel", aldus een woordvoerster. Daarbij is er ook sprake van een "rustige tijd" qua busvervoer, door het verminderde aanbod vanwege de coronacrisis en de afgenomen vraag.

De chauffeurs hebben een protocol voor eventuele lastige situaties met passagiers. De woordvoerster benadrukt daarbij dat chauffeurs niet zijn opgeleid om de echtheid van documenten te bekijken, niet van persoonsdocumenten en dus ook niet van een testuitslag. "Die documenten zijn ook in elk land anders. Mochten ze daar twijfels over hebben, dan kunnen ze makkelijk de autoriteiten inschakelen."

LEES OOK: Supermarkten draaien topdagen en openen massaal de deuren op nieuwsjaarsdag om drukte te spreiden