• Het kabinet verlengt het steunpakket voor de coronacrisis van 1 juli tot 1 oktober.
  • “De steun is nadrukkelijk bedoeld voor bedrijven die nog worstelen met de coronamaatregelen, als laatste steun in de rug”, zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën.
  • De verlenging van het steunpakket kost de schatkist 6 miljard euro extra.
  • Volgens vakbond CNV stopt de steun voor het bedrijfsleven te vroeg.

De verlenging van het steunpakket met drie maanden kost de schatkist 6 miljard euro extra. De duurste maatregel is het verlengen van de loonsubsidieregeling NOW (2 miljard euro).

In totaal kostten de steunregelingen in de coronacrisis tot nu toe ongeveer 80 miljard, melden de ministers die de verlenging aankondigen.

De steunregelingen worden met drie maanden verlengd, tot het einde van september. Het huidige steunpakket zou eerst op 1 juli aflopen. Ook worden de mogelijkheden om steun te krijgen voor met name grote ondernemingen wat verruimd.

Met name grote winkelbedrijven klaagden dat zij minder steun kregen dan kleinere ondernemers in dezelfde branche, doordat een maximum geldt voor de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL). Dat plafond wordt nu voor grote bedrijven verdubbeld naar 1,2 miljoen euro vanaf het tweede kwartaal.

Het kabinet wil zoveel mogelijk bedrijven die in de kern gezond zijn helpen de crisis door te komen. Aan de andere kant is het ook een risico om te lang door te gaan met steunmaatregelen, omdat die de normale economische ontwikkeling moeilijker maken. "Een lastig dilemma", aldus minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken).

Hoekstra: 'Laatste steun in de rug'

Het kabinet doet ook een klemmend beroep op bedrijven om alleen gebruik te maken van steun als dat echt nodig is. "De steun is nadrukkelijk bedoeld voor bedrijven die nog worstelen met de coronamaatregelen, als laatste steun in de rug", aldus minister Wopke Hoekstra (Financiën).

Nu bijvoorbeeld winkels, terrassen en sportscholen weer open zijn, en er langzaamaan steeds meer mogelijk wordt, kunnen volgens Hoekstra veel bedrijven alweer op eigen kracht inkomsten genereren. "Het is voor iedereen beter om het zelf weer te doen", vindt hij.

De steunpakketten lopen ook flink in de papieren, benadrukt Hoekstra. "We hebben ongekende bedragen uit de schatkist moeten halen. Maar het was nodig, en het ís ook nodig. Onze zakken zijn diep, maar tegelijkertijd kunnen wel het geld maar één keer uitgeven."

Vakbond CNV: steun voor bedrijven stopt te vroeg

Het kabinet bouwt de steun voor bedrijven te vroeg af, zegt vakbond CNV. Het steunpakket moet tot eind 2021 doorlopen in plaats van tot het einde van het derde kwartaal. Hiervoor pleit CNV in een reactie op het nieuws dat het kabinet de steunmaatregelen verlengt.

"Het is natuurlijk goed nieuws dat het kabinet de steunmaatregelen verlengt. Maar eind september stoppen is te snel. We overzien de mokerslag nog niet die de laatste lockdown teweeg heeft gebracht. Bedrijven die zwaar zijn getroffen door corona staan dan nog niet op eigen benen. Met name in de horeca, retail en de evenementensector is de nood momenteel hoog. De steun moet daarom doorlopen tot eind 2021. Te snel stoppen leidt tot tienduizenden extra werklozen", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Lees meer over de coronacrisis: