Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de economische schade door de coronacrisis in 2020 en 2021 op 12.000 miljard dollar uitkomt.

Met 4,9 procent krimpt de mondiale economie meer dan verwacht. IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath spreekt van de diepste recessie sinds de Grote Depressie in de jaren 30.

Hoewel de raming met onzekerheden is omgeven, wordt volgend jaar een opleving van 5,4 procent voorspeld.

Ook de Nederlandse economie krimpt met 7,7 procent meer dan eerder voorzien, maar volgend jaar wordt met 5 procent een hardere groei verwacht dan de 3 procent die eerder werd voorspeld.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denkt dat de wereldwijde economische schade door de coronacrisis in 2020 en 2021 zal uitkomen op in totaal meer dan 12.000 miljard dollar.

Dat schrijft IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath in een rapport over de gevolgen van wat zij de ‘Great Lockdown’ noemt.

Volgens Gopinath veroorzaakten de virusuitbraak en de wereldwijde lockdownmaatregelen tegen de ziekte de diepste recessie sinds de Grote Depressie van de jaren dertig, met een verwachte mondiale krimp van 4,9 procent dit jaar.

Dat is een sterkere krimp dan het IMF in april nog had verwacht. Voor volgend jaar wordt dan weer een opleving van de wereldeconomie met 5,4 procent voorspeld.

Gopinath schrijft dat er wel veel onzekerheden zijn rond deze voorspellingen. Zo kunnen bijvoorbeeld vaccins of behandelingen tegen het coronavirus de economische activiteit helpen versnellen, net als extra steunmaatregelen van overheden.

Daar staat tegenover dat een tweede golf van coronabesmettingen dit herstel zal ondermijnen, terwijl ook geopolitieke en handelsspanningen schade kunnen aanrichten. De wereldhandel zal dit jaar naar verwachting met 12 procent krimpen door de crisis.

De IMF-hoofdeconoom verwacht verder dat staatsschulden in de wereld dit jaar zullen stijgen naar de hoogste niveaus sinds de Tweede Wereldoorlog. Vanwege de enorme steunpakketten tegen de schadelijke impact van de coronacrisis moesten landen veel schulden aangaan.

Gopinath wijst daarom op het belang van verstandig fiscaal beleid van overheden om die schulden te beheren, met bijvoorbeeld het snijden in onnodige uitgaven en goed belastingbeleid.

Nederlandse economie krimpt meer dan verwacht

De Nederlandse economie krimpt nog iets harder dan het IMF twee maanden geleden voorzag, maar herstelt daarna ook steviger.

Het Nederlandse bruto binnenlands product neemt volgens de organisatie dit jaar met 7,7 procent af. Dat is nog eens 0,2 procentpunt meer dan de 7,5 procent krimp die het IMF in april nog verwachtte. De Nederlandse economie groeit volgend jaar dan weer met 5 procent. Voor 2021 voorzag het IMF eerder een groei van 3 procent.

Voor de Amerikaanse economie is het IMF ook flink negatiever geworden met een krimp van 8 procent, waar dat eerder rond de 6 procent was. Voor de eurozone bedraagt de krimp ook 8 procent, terwijl de economie van Duitsland met 10,2 procent krimpt. In Frankrijk, Italië en Spanje wordt de economie dit jaar haast 13 procent kleiner.

De denktank hamert verder op het belang van maatregelen die inkomensverliezen voor huishoudens en bedrijven opvangen ten tijde van lockdowns en beleid om de vraag aan te wakkeren zodra er heropend wordt. Ook moeten dan middelen worden verplaatst van sectoren die vermoedelijk veel kleiner blijven na de pandemie ten gunste van groeisectoren.

De internationale gemeenschap moet er volgens het IMF ten slotte voor zorgen dat de zorgsystemen van alle landen genoeg geld hebben. Ook moeten arme landen worden geholpen door bijvoorbeeld schulden kwijt te schelden of afbetalingen daarvan te bevriezen. Vaccins moeten zodra ze er zijn ook voor alle landen beschikbaar komen, zodat de pandemie zo snel mogelijk onder controle kan worden gebracht.

LEES OOK: De economische krimp was iets minder zwaar in het eerste kwartaal, maar Nederland zit wel in flinke dip