• Volgens premier Mark Rutte gaan we “de lockdown in deze vorm niet nog eens vier maanden volhouden”.
  • Maar vanwege de huidige besmettingscijfers blijft de lockdown voorlopig nog van kracht, inclusief avondklok en negatief reisadvies.
  • Wel krijgen grote winkels meer ruimte om klanten te ontvangen, mogen weer zwemlessen worden gegeven en krijgen volwassenen meer mogelijkheden om buiten te sporten.
  • Als de coronacijfers het toelaten mogen rond Pasen ook de terrassen weer open, zei coronaminister Hugo de Jonge.
  • In de zomer verwacht Rutte dat er “eindelijk grote stappen kunnen worden gezet in de richting van een normaal leven.”

Het kabinet zegt vanwege de huidige besmettingscijfers nauwelijks versoepelingen van de coronamaatregelen aan te kunnen kondigen. De avondklok en het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland worden verlengd, maar er komt wel meer ruimte voor grote winkels, zwemlessen en buitensporten voor volwassenen.

Grote winkels kunnen vanaf volgende week meer klanten ontvangen dan maximaal twee per verdieping, kondigde demissionair premier Mark Rutte maandagavond aan op een persconferentie met coronaminister Hugo de Jonge.

Er mag een klant per 25 vierkante meter komen winkelen tot een maximum van 50 klanten. Wel nog altijd op voorwaarde dat er minimaal vier uur van tevoren een afspraak is gemaakt. Voor kleinere winkels met een oppervlakte tot 50 vierkante meter verandert er niks.

Branchevereniging INretail is blij dat het kabinet nu toch het aantal klanten afhankelijk maakt van de grootte van de winkel. “Dit was hard nodig, omdat de regel van twee klanten per verdieping niet goed werkt voor veel winkels.” Wel blijft de organisatie erbij dat het heropenen van winkels de enige oplossing is voor de sector.

Een klant per 25 vierkante meter is nog flink minder dan tijdens de eerste lockdown een jaar geleden. Toen gold een maximum van een klant per 10 vierkante meter.

‘In de zomer grote stappen richting normaal’

Rutte keek ook verder vooruit naar het begin van de zomer als iedereen die dat wil minimaal een keer kan zijn gevaccineerd. “Dat is het moment dat we eindelijk weer grote stappen kunnen zetten in de richting van een normaal leven. Dan kan en mag misschien nog niet alles, maar wel veel.”

In aanloop daarnaartoe denkt het kabinet stap voor stap uit de huidige lockdown te kunnen komen.

“Je kunt zeggen dat is al over vier maanden, maar het is ook pas over vier maanden. Als je de impact van corona op je laat inwerken dan is het volstrekt duidelijk dat we de lockdown in deze vorm niet nog vier maanden volhouden. We moeten ons steeds blijven afvragen wat nu al kan op een veilige en verantwoorde manier.”

Derde coronagolf

Minister Hugo de Jonge zei tijdens de persconferentie dat de komst van de derde coronagolf weliswaar vertraagd is, maar dat de vooruitzichten nog steeds niet zijn. Als de slechtste scenario’s uitkomen, dan liggen de ziekenhuizen over een maand even vol als vorig jaar, waarschuwt hij.

De Jonge wees erop dat de Britse variant het inmiddels grotendeels heeft overgenomen van eerdere coronavarianten. De Britse coronamutatie is een besmettelijkere variant.

Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de coronamaatregelen, waarschuwt dan ook nu geen “onverantwoorde risico’s” te nemen.

Lees ook op Business Insider

Met Pasen mogelijk terrassen open

Toch hoopt Rutte rond Pasen “nieuwe stappen” te kunnen zetten met het afschalen van de coronamaatregelen. Daarbij hoopt hij vooral de horeca meer perspectief te kunnen bieden, zei hij tijdens de persconferentie over het coronabeleid. Over vier weken is het tweede paasdag.

Als de coronacijfers het toelaten mogen de terrassen dan weer open, zei minister De Jonge. Wel komt er een maximaal aantal gasten aan tafel en op het terras.

Foto: ANP/Koen van Weel
Foto: ANP/Koen van Weel

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland is blij dat er in elk geval enig perspectief wordt geboden, maar directeur Dirk Beljaarts blijft wel uiterst kritisch. “Het is een stap, maar wel een heel kleine stap. Absoluut onvoldoende. We moeten ervoor waken dat het kabinet denkt dat met het openen van de terrassen ‘de horeca’ is geholpen”.

Volgens hem zijn er veel horecazaken die geen terras hebben. Ook zullen de ondernemers die wel een terras hebben, veel minder omzet kunnen maken dan normaal.

Nieuw reisadvies en buiten sporten

Het kabinet komt op 23 maart met een nieuw reisadvies voor de maand mei, zei premier Rutte verder. Mogelijk is er dan ook meer duidelijk over de zomervakantie. Nu geldt nog het dringende advies om in Nederland te blijven. Dat reisadvies geldt tot ten minste 15 april.

Volgens Rutte snakt iedereen ernaar om er weer even tussenuit te kunnen. “Laten we hopen dat er dan ook op dit punt iets meer kan.”

Volwassenen mogen vanaf 16 maart weer met maximaal vier personen samen sporten. Dat heeft premier Mark Rutte maandagavond op een persconferentie over de kleine versoepelingen van de coronaregels laten weten. “We hebben door berekeningen gezien dat we met z’n allen miljoenen kilo’s zijn aangekomen”, zei Rutte. “Daarom deze kleine versoepeling.”

De avondklok, die eigenlijk als eerste zou worden opgeheven zodra er weer ruimte zou zijn voor versoepelingen, wordt verlengd tot 31 maart.

Alle maatregelen op een rij

De Rijksoverheid heeft een overzicht gemaakt van alle maatregelen zoals die tot en met 30 maart gelden. Op 23 maart geeft het kabinet een nieuwe persconferentie waarop mogelijk versoepelingen voor het hoger onderwijs, de horeca en reizen worden aangekondigd.

Bron: Rijksoverheid
Bron: Rijksoverheid

LEES OOK: Zo gaat het bij HEMA en Blokker met winkelen op afspraak – telefoon kappers en schoonheidssalons staat roodgloeiend