Het kabinet neemt deze week waarschijnlijk een besluit om geleidelijk de lockdown terug te draaien.

Op tafel ligt een verplichting om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. Treinen, bussen en metro’s blijven vooralsnog wel bestemd voor noodzakelijke ritten, zoals voor mensen met een vitaal beroep.

Ook mogen kapperszaken mogelijk weer open. Buitenterrassen van horeca zouden op 1 juni weer open kunnen gaan.

Het kabinet praat deze week over een mogelijke verplichting voor reizigers om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. Ook wordt nagedacht over de heropening van kapperszaken begin volgende week.

Buitenterrassen van horeca zouden op 1 juni weer open kunnen gaan. Deze voorstellen liggen op tafel en neemt het kabinet naar verwachting woensdag over om geleidelijk de lockdown terug te draaien, melden ingewijden aan persbureau ANP.

Treinen, bussen en metro’s blijven vooralsnog wel bestemd voor noodzakelijke ritten, zoals voor mensen met een vitaal beroep. Vanaf juni komen daar onder andere scholieren uit het voortgezet onderwijs bij als zij weer naar school mogen.

Omdat het niet zeker is of iedereen de gewenste 1,5 meter afstand kan behouden, zouden reizigers mondkapjes moeten of kunnen dragen om het risico van besmetting met het coronavirus in te perken. In sommige andere landen, zoals in België, is dat sinds begin deze week ook verplicht.

Op zes treinstations zijn al borden en pictogrammen aangebracht met aanwijzingen voor reizigers om voldoende afstand te houden, zeker zodra het weer drukker wordt.

Lees meer: NS test treinen voor 1,5-metersamenleving: driekwart minder zitplaatsen

Het is nog niet duidelijk welke voorwaarden worden gekoppeld aan de herstart van contactberoepen zoals kappers. Het Outbreak Management Team (OMT) van deskundigen vergaderde maandag over zijn adviezen aan het kabinet.

Woensdag neemt het ministeriële crisisberaad besluiten over de verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Het kabinet kijkt dan ook nog naar de precieze data waarop de aangepaste maatregelen ingaan.

Het motto van het kabinet om thuis te blijven, verandert ook in de nieuwe fase. Straks wordt mensen op het hart gedrukt afstand te houden, dan wel drukke plekken te vermijden.

De meeste coronamaatregelen liepen door tot 20 mei en 1 juni. Het verbod op evenementen was al verlengd tot 1 september.

De basisscholen en kinderopvang openen hun deuren op 11 mei. Kinderen mogen al sinds eind april weer samen buiten sporten.

Kappers: liever vandaag dan morgen open, maar wel veilig

De kapperszaken hebben goede hoop dat ze snel weer open kunnen. Liever vandaag dan morgen. Maar wel veilig en volgens het protocol, meldt Gonny Eussen van brancheorganisatie Anko.

Eussen hoopt woensdag op "witte rook". Bij Anko zijn ze voorzichtig optimistisch. "We hebben positieve signalen maar het blijft ingewikkeld. Wij willen weten welke beschermingsmiddelen er nodig zijn. En geef ons een datum", zegt Eussen.

Voor de kappers open kunnen moeten ze dan nog wel de benodigde beschermingsmiddelen als mondkapjes aanschaffen.

Volgens Eussen kunnen de zaken die deze spullen nog niet hebben, snel worden bevoorraad. "Voor ondernemers telt iedere dag dat ze dicht zijn. En je merkt dat de klanten nu ook wel weer graag willen langskomen."

Horeca-ondernemer: heropening terrassen 'halfbakken' maatregel

Als het kabinet daadwerkelijk besluit dat de horeca per 1 juni alleen terrassen mag openen, dan is dat een "onbegrijpelijke en halfbakken" maatregel. Dat zegt horeca-ondernemer Laurens Meyer, die vorige week dreigde zijn ruim vijftig kroegen te heropenen als de overheid de sector geen perspectief biedt.

"Dit is alleen een oplossing voor zaken met een groot terras of aan zee", zegt Meyer. De ondernemer houdt wel een slag om de arm omdat het om uitgelekte plannen gaat, maar hij roept nog altijd op tot meer perspectief voor de horeca. "In Duitsland en Spanje mogen cafés eerst gedeeltelijk open en daarna helemaal. Met zoiets kun je aan de slag."

Behalve die twee landen noemt Meyer nog een reeks Europese landen op waar de horeca meer mag dan hier. "Ik snap niet zo goed waarom wij er zoveel slechter voor zouden staan dat we daar achteraan moeten lopen."

Ook praktisch gezien heeft Meyer nog een aanmerking. "Volgens mij is 1 juni tweede pinksterdag. Zo'n maatregel moet je eigenlijk voor Pinksteren in laten gaan."

LEES OOK: 6 blijvende effecten van de coronacrisis die je bedrijf ingrijpend zullen raken – en waar je als leider op kunt inspelen