Ruim de helft van de Nederlandse exporterende bedrijven had in december last de coronacrisis en lockdowns, blijkt uit een peiling van exportorganisaties.

Exporteurs verwachten pas in de tweede helft van 2021 duidelijk herstel.

Het volume van de Nederlandse export steeg licht in oktober en november na de forse krimp van het voorjaar van 2020.

De Nederlandse export blijft last houden van de coronacrisis en de lockdown. Volgens de maandelijkse Corona Monitor van ondernemersvereniging evofenedex en kredietverzekeraar Atradius had in december 52 procent van de exporterende bedrijven hinder van de crisis op de bedrijfsvoering.

Dat vertaalt zich in een omzetderving van 21 procent vergeleken met een jaar geleden. “Als er al sprake was van een licht herstel in de maanden voor december, is dat voordeel weer deels teniet gedaan door alle Covid-maatregelen in grote delen van de EU en andere delen van de wereld”, aldus Bart Jan Koopman, directeur bij evofenedex.

Het aantal bedrijven dat groei kan noteren, bleef op 13 procent steken.

Exporteurs rekenen op herstel in tweede helft van 2021

Het toekomstbeeld is niet fundamenteel anders geworden. Wel schuift het verwachte herstel steeds wat naar achteren waarbij de verwachting nu is dat in de tweede helft van het jaar dit herstel breed zal doorzetten, zeggen de onderzoekers.

Naast de impact van de crisis is er volgens Koopman een toename van verstoorde logistieke processen te zien. Daarbij worden vooral vracht over de weg en zeevracht vaker genoemd dan in de maanden ervoor.

Verstoringen over de weg zijn deels verklaarbaar door de reisbeperkingen van de tweede lockdown en de problemen in december in de goederenstromen naar het Verenigd Koninkrijk vanwege de Brexit.

Verstoringen in de zeevracht worden onder andere veroorzaakt door een gebrek aan containers op de juiste locaties en forse prijsverhogingen.

Uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het volume van de Nederlandse export in september, oktober en november lichte plussen kende, vergeleken met een jaar eerder. Tussen maart en eind augustus kende de het exportvolume een stevige krimp.


LEES OOK: Ondernemers ‘in paniek’ door opdrogende vermogens – de overheid moet een ‘reddend aandeel’ nemen in bedrijven, vindt MKB-Nederland