• Sinds de coronacrisis werken veel mensen thuis. Tegelijk is de reisbranche stilgevallen en ontvangen hotels geen of nauwelijks gasten.
  • Sommige hotels bieden nu kamers ter beschikking aan thuiswerkers die even niet thuis willen werken.
  • Voorbeeld is het platform Voordethuiswerkers.nl waarop hotelkamers als tijdelijk kantoor worden aangeboden.
  • Ook bij boutique Hotel V in Amsterdam kun je van 8 uur ’s ochtends tot 17 uur ’s middags terecht voor zo’n 50 euro.
  • Business Insider was wel toe aan een andere omgeving en probeerde deze in coronatijd ontstane flexplek uit.

Het thuiswerken tijdens de coronacrisis heeft voordelen, maar kan ook opbreken. Misschien ben je wel even klaar met almaar dezelfde omgeving waar eventueel een partner en kinderen je continu afleiden, net als een afwas die staat te wachten. Kortom: je verlangt naar een andere werkplek. 

Hotels ontvangen door de coronacrisis nauwelijks gasten en sommige voorzien nu in de behoefte van thuiswerkers die even niet thuis willen werken. Zo kun je op het platform Voordethuiswerkers.nl een hotelkamer huren om in te werken, vanaf 35 euro.

En Hotel V heeft het concept V-Works gelanceerd. Voor 49 euro kun je aan de slag in een van de kamers van de hotelketen met drie vestigingen in Amsterdam. 

Je mag er van 8 uur ‘s ochtends tot 17 uur ‘s middags bivakkeren, maar tegen een meerprijs is het ook mogelijk om een nacht te verblijven. Voor de vestiging in de Fizeaustraat in Oost waar ik een dag werk, is die onlangs verhoogd van 25 euro naar 49 euro. Dit alternatief biedt ook de gemakken die hotels zo’n fijne plek maken, zoals roomservice. 

Business Insider ging op uitnodiging van V Hotel een dag werken in een van hun hotelkamers. Lees hier hoe dat ging.


De thuissituatie: geen lawaaiige huisgenoten, wel veel bouwgeluiden.

Mijn huidige thuiswerkplek.
Mijn huidige thuiswerkplek.

In hoeverre werken in een hotelkamer bevalt, is natuurlijk ook afhankelijk van je thuiswerksituatie. De grootte van je woning, de aanwezigheid van partner en kinderen en eventueel lawaai van buren en van buiten, kunnen ervoor zorgen dat je een stille hotelkamer extra waardeert.

In mijn geval zijn er geen partner en kinderen die mij van mijn werk kunnen houden. Als ik me niet kan concentreren dan is dat helemaal mijn eigen schuld. Of die van de afwas en andere huishoudelijke klussen. Meestal wil ik na de lunch weer aan de slag, maar ik erger me dan aan de vaat die er nog staat. Die werk ik dan toch maar weg zodat ik het kan loslaten. 

Een ander punt: de vele bouwgeluiden in mijn omgeving. Aan de achterkant wordt een heel nieuw appartementencomplex opgetrokken. Aan de voorkant wordt de gevel van een school gerenoveerd en mijn buren laten de tuin grondig op de schop gooien door professionele lui.

Al die bouwactiviteiten produceren veel lawaai waar ik maar moeilijk van kan ontsnappen. Ik kan alleen de deuren dichtdoen. Wat niet helpt is dat vrachtwagenchauffeurs de neiging hebben hun motor een hele tijd aan laten staan en ze Oost-Indisch doof zijn als je er wat van zegt. 

Gevolg: ik zit woest achter mijn computer te tikken. Een dagje elders werken, komt eigenlijk wel op het goede moment. 


Alsof je naar kantoor gaat…

Hotel V in de Fizeaustraat is gevestigd in een voormalig kantoorpand.
Hotel V in de Fizeaustraat is gevestigd in een voormalig kantoorpand.

Wat goed uitkomt is dat Hotel V Fizeaustraat op de route ligt van mijn huis naar het kantoor van Business Insider. Voor de coronacrisis fietste ik er op werkdagen langs. Ik ken het hotel ook van etentjes met vrienden. Het is dus een vertrouwde fietstocht die van mijn huis, langs park Frankendael, naar Hotel V voert.

Ironisch is dat het gebouw waar Hotel V gevestigd is, een voormalig kantoorpand uit de jaren zeventig is, ontworpen door architect Piet Zandstra. In de coronacrisis krijgt het een beetje van zijn oude functie terug. Voor mij is de rit ernaartoe alsof ik gewoon naar kantoor ga.


… maar wel een comfortabel kantoor.

De 'werkkamer' van Hotel V.
De 'werkkamer' van Hotel V.

Mijn kamer oogt wat luxer en comfortabeler dan mijn werkplek op kantoor en thuis. De ruimte is smaakvol ingericht, industrieel en midcentury. Een houten 60’s bureautje staat op mij te wachten.


Een comfortabel bed lonkt.

Je wordt uitgenodigd een powernap te doen.
Je wordt uitgenodigd een powernap te doen.

Ondertussen lonkt een comfortabel bed, en het is verleidelijk om daar een dutje in te doen. Dat mag overigens best van Hotel V, getuige de flyer met een uitnodiging voor een powernap. "Ze zullen het niet aan niemand vertellen." Toch doe ik het maar niet, aangezien ik me dan schuldig voel tegenover mijn collega’s. Bovendien ben ik bang dat ik in een diepe slaap val en aan het eind van de werkdag pas weer wakker word. 

Acteur Frank Lammers mocht de kamer ook uitproberen en heeft wel optimaal gebruikgemaakt van het bed.

Dit bericht bekijken op Instagram

@hotelvamsterdam !!😁😁🤩🤩

Een bericht gedeeld door Frank Lammers (@franklammersofficial) op

 


Aan het werk in stilte.

Deze hotelkamer is ook geschikt als werkplek.
Deze hotelkamer is ook geschikt als werkplek.

Ik neem plaats achter het vintage bureau om te werken aan een artikel over de fases die je doorstaat in een lockdown. Opeens bedenk ik me dat niet elk hotel voor mij geschikt zou zijn om in te werken. Ooit verbleef ik in een hysterisch, roze hotelkamer in Berlijn, ik weet niet of ik daar prettig zou werken.

De rustige kleuren van deze hotelkamer werken goed op mijn gemoed en bovendien is het er heerlijk stil. Ik hoor geen geluiden van buiten of vanuit de hal. Vandaag hoef ik geen telefonisch interview af te nemen, maar dat had ik hier prima kunnen doen zonder te worden gestoord.


Roomservice brengt koffie.

Om 10 uur komt roomservice cappuccino brengen.
Om 10 uur komt roomservice cappuccino brengen.

Ik krijg koffie van Hotel V aangeboden en ik neem cappuccino. Op kantoor en thuis ben ik een soort cappuccino-nazi, in de zin dat ik hem per se wil drinken tijdens de vergadering. Onze call is om tien uur en ik vraag of roomservice de koffie dan wil brengen. Uiteraard is dat luxe. Thuis was ik rond halftien als een gek bonen gaan malen om vervolgens langzaam koffie te zetten met een espressopotje. 


Koffie en thee is gratis op de kamer

Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf koffie zetten.
Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf koffie zetten.

Door de geboden service had ik nog niet gezien dat ik ook zelf wel een kop koffie had kunnen zetten met de Nespresso-machine op de kamer. Dat had ik ook prima gevonden. Het Nespresso-apparaat of een ander goed alternatief is denk ik wel een must, want ik ben waarschijnlijk niet de enige koffiesnob op de werkvloer. De meeste bedrijven bieden tegenwoordig wel meer dan slappe automaatkoffie.   


En het uitzicht is fijn.

Je kunt ver genoeg kijken om je ogen even rust te geven.
Je kunt ver genoeg kijken om je ogen even rust te geven.

Wat ik belangrijk vind is uitzicht. Dat is niet alleen fijn maar ook beter voor je ogen. Als je uren achter de computer zit is het goed om af en toe ver te kijken.

Mijn appartement heb ik gekozen vanwege het vrije uitzicht dus daar kan ik regelmatig uit het raam koekeloeren. Op mijn werk lukt dat meestal niet. De jaloezieën in het gedeelte waar ik zit zijn vaak dicht omdat anders de zon op de beeldschermen van mijn collega’s schijnt, waardoor ze natuurlijk niet kunnen werken. Vanuit mijn werkkamer in Hotel V heb ik vrij uitzicht.


Aan muziek is gedacht.

Je kunt de speaker gebruiken om muziek te luisteren.
Je kunt de speaker gebruiken om muziek te luisteren.

Wat ik mis aan op kantoor werken, zijn mijn collega’s. Niet alleen omdat ze gezellig zijn en ik met ze kan sparren, maar ook omdat hun aanwezigheid en de geluiden die daarbij horen, je helpen te concentreren. Keiharde bouwgeluiden wil je niet, maar bij complete stilte hebben mijn gedachten de neiging te gaan dwalen.

Lees ook: Thuiswerkers zijn er in 4 soorten: de workaholic, de dromer, de kluizenaar en de sociale vlinder – dit zijn tips voor elke type

Muziek kan een oplossing zijn, maar niet alle muziek. Ooit interviewde ik de Amerikaanse Chris Dancy die zijn leven heeft geoptimaliseerd door van alles en nog wat te meten met apps en andere digitale snufjes. Hij vertelde dat hij veel productiever is als hij random muziek draait dan als hij zijn lievelingsmuziek luistert. Dat herken ik wel. Ik zet dus niet mijn eigen playlist op Spotify op, maar koppel mijn smartphone aan de speaker op de kamer en zet voor de gelegenheid de playlist van V-Works op. 


Roomservice komt een uitgebreide lunch brengen.

Roomservice komt de lunch brengen.
Roomservice komt de lunch brengen.

Het is bijna lunchtijd en ik besluit gebruik te maken van roomservice. Ik heb me in mijn werkende leven vaak voorgenomen thuis braaf een lunchpakket te maken en mee te nemen, maar heb dit nooit in mijn systeem gekregen. Bij mijn huidige werk is dat ook niet nodig. We bestellen iedere week boodschappen en lunchen gezamenlijk. Nu ik thuiswerk in coronatijd, lunch ik weleens wat uitgebreider. Dan eet ik bijvoorbeeld maispannenkoeken met blauwe bessen of een gerecht dat ik de vorige dag als maaltijd had gekookt.

Het is echter nooit zo uitgebreid geweest als de lunch die ik bij Hotel V heb besteld: een hamburger met cheddar, mosterdmayonaise en uiencompote, die komt met een aardappelsalade. En madeleine met vanille-hangop om het af te maken.

Hoewel ik het zelf heb besteld, ben ik wel een beetje overrompeld als roomservice voor de deur staat. De trolley staat vol met lekkers en de zilveren stolp doet me toch altijd denken aan films die zich afspelen in luxe hotels. Ik kan me niet voorstellen dat mensen dit bestellen op een ‘gewone werkdag’, maar dat gebeurt wel, zegt de man die mijn eten komt brengen.

Dit coronaconcept is in ieder geval een laagdrempelige mogelijkheid om voor een relatief lage prijs een keer roomservice te bestellen in een mooi hotel. De kamer kost 49 euro en voor de lunch zal je ongeveer 20 euro kwijt zijn.


Weer aan het werk

Als je echt meters wil maken, is het misschien verstandig om minder en iets lichters te bestellen. De hamburger en madeleine smaakten heerlijk maar het duurde wel even voordat ik alles op had. Nu ben ik niet de snelste eter, maar een zware maaltijd maakt ook moe. Ik zou kunnen uitbuiken op de comfortabele stoel in de kamer of op bed kunnen gaan liggen, maar dat doe ik niet.

Gelukkig is de kamer voor mij ruim genoeg om in te lopen. Dat vind ik prettig als oppepper in plaats van koffie na het eten. Omdat het regent ga ik niet naar buiten. Het is heerlijk dat ik de rompslomp van een afwas niet heb. Ik kruip weer achter de laptop om een paar alinea’s te tikken over wat een lockdown psychisch met je doet.


De werkdag zit erop

Het einde van de werkdag is aangebroken. Als ik langzaamaan begin met afsluiten, merk ik het yogamatje op dat in de kast ligt. Het lijkt me best prettig om hier vroeg te komen en eerst een yogasessie te doen voordat de werkdag begint. 

Volgens het personeel van Hotel V komen mensen uit de buurt hier werken, maar ook mensen die elders wonen en het hotel kennen van het restaurant. Omdat ik thuis meestal wel goed kan werken, weet ik niet of ik 50 euro zou uitgeven voor een hotelkamer. Maar als ik nog wekenlang last had gehad van bouwgeluiden en een deadline moet halen, dan vind ik het een goede optie. Ik kan me ook voorstellen dat je hiervoor kiest als het thuis te druk is.

Bovendien is dit concept een unieke kans om voor een relatief zacht prijsje van een hotelkamer en bijbehorende services te genieten. Als deze coronatijd voorbij is, kan dat misschien niet meer. 

Lees meer: