Het kabinet versoepelt de lockdownmaatregelen geleidelijk. Voor sommige branches komt dat hard aan.

Grote evenementen zoals festivals kunnen pas weer plaatsvinden als er een vaccin is tegen het coronavirus.

Fitnesscentra blijven tot 1 september dit jaar dicht.

Horeca en theaters kunnen vanwege de beperkingen van de 1,5-metermaatschappij veel minder bezoekers ontvangen.

De geleidelijke afbouw van de Nederlandse lockdownmaatregelen die premier Rutte woensdag aankondigde, bood perspectief voor kappers en andere contactberoepen. Maar in een aantal branches was er ook teleurstelling, omdat de beperkingen substantieel blijven.

Voor grote evenementen zoals festivals is de situatie met meest dramatisch. Pas als er een vaccin tegen het coronavirus is, kunnen grote evenementen weer worden gehouden. Tot die tijd is het gevaar te groot dat het virus daardoor weer opleeft, denkt het kabinet.

Veel van de strenge maatregelen tegen het coronavirus zijn of worden de komende tijd versoepeld. Zo gaan de scholen, horeca, sportverenigingen en culturele instellingen weer open. Maar van grote festivals en andere “massale evenementen met een landelijke uitstraling” komt het voorlopig niet, schrijft ‘coronaminister’ Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

Organisatoren en publiek moeten afwachten, want een datum kan het kabinet voor de evenementen nog niet noemen. “We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel.”

Fitness tot 1 september dicht

Fitnessscholen hoeven niet op een vaccin te wachten, maar moeten nog wel bijna vier maanden geduld hebben. Als het aan de regering ligt, mogen fitnesscentra pas per 1 september weer open.

Fitnessbrancheorganisatie NL Actief vindt dit "onacceptabel", zo maakte de branchevereniging woensdag bekend in een verklaring.

Volgens NL Actief zijn de argumenten die het kabinet gebruikt om versoepeling uit te stellen, zoals het niet kunnen handhaven van anderhalve meter afstand, niet van toepassing op de fitnessbranche.

Het verbaast de brancheorganisatie bovendien dat premier Mark Rutte woensdag aangaf in gesprek te willen met de fitness-sector over mogelijke versoepeling van de maatregelen voor 1 september. NL Actief stelt dat de afgelopen weken er juist al "veelvuldig overleg" is geweest met de betrokken ministeries en het RIVM.

"We laten het niet over onze kant gaan dat onze branche tot 1 september gesloten moet blijven. Het kabinet laat zo 4000 ondernemers en ruim 3 miljoen Nederlanders in de kou staan", aldus NL Actief. "We zullen als branchevereniging samen met het hele netwerk in onze sector dan ook alle registers opentrekken om dit besluit aan te vechten. Daarnaast eisen we dat er een nieuwe compensatieregeling komt voor de ondernemers en zzp'ers in onze sector."

Theater- en concertpodia kunnen niet rendabel opereren met handjevol publiek

De woensdag aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen voor theater- en concertpodia zijn volgens belangenbehartigers "compleet onuitvoerbaar."

"Inclusief personeel, bespelers en technici is er nog slechts ruimte voor een handjevol toeschouwers. Welk publiek bereik je dan nog?", reageert Gabbi Mesters van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) tegen ANP. Volgens haar is het voor theaters goedkoper om dicht te blijven.

"Als het kabinet het belangrijk vindt dat er per 1 juni weer theaters opengaan, kan dat alleen als er ook compensatie komt. Na de vanavond bekend gemaakte maatregelen geldt dat des te meer", aldus Mesters, die eerder woensdag nog de noodklok luidde.

In een brandbrief aan het kabinet stelde ze dat een derde van de Nederlandse theater- en concertpodia die sinds 12 maart omzet mislopen, de zomer mogelijk niet halen. Met een extra subsidie van 55 miljoen euro zou dat te voorkomen zijn.

Die 55 miljoen is bovendien nu alweer achterhaald. "We zullen het opnieuw moeten berekenen, want het gaat op deze manier duurder uitvallen", zegt Mesters.

Bij de koepel zijn 127 grote theaters en concertpodia aangesloten. De coronacrisis treft op dit moment de kunstinstellingen en podia die geen rijkssubsidie ontvangen. Minister Ingrid van Engelshoven heeft wel 300 miljoen euro toegezegd aan culturele instellingen die een meerjarige rijkssubsidie krijgen. Maar hier vallen de theaters zelf en de vrije producenten, die driekwart van alle voorstellingen maken in Nederland, niet onder.

Kans op faillissementen in horeca blijft groot

Ondernemers in de horeca hebben voor het eerst perspectief op betere tijden, nu het kabinet een geleidelijke verlichting van de coronamaatregelen heeft aangekondigd. Maar voor veel cafés of restaurants zit een heropening er nog niet in, dus blijft de kans op faillissementen en banenverlies in de sector groot.

Aanvullende steunmaatregelen blijven daarom nodig, vindt Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Het kabinet kondigde aan dat horecagelegenheden vanaf 1 juni op terrassen weer gasten mogen ontvangen. Ook binnen zijn gasten weer welkom, mits ze hebben gereserveerd. Een maand lang geldt een maximum voor groepen van 30 personen, maar mogelijk versoepelt het kabinet die bovengrens naar 100 personen na 1 juli.

KHN waarschuwt dat die beperkingen betekenen dat veel horecazaken nog lange tijd deels dicht moeten blijven. Ook is de bezetting minder als iedereen anderhalve meter afstand moet houden. De branche is dan ook nog in gesprek met het kabinet over extra steunmaatregelen. Over de uitkomst is voorzitter Robèr Willemsen optimistisch.

"Ik heb de stellige indruk dat het kabinet inmiddels duidelijk voor ogen heeft met welke gigantische financiële uitdagingen horecaondernemers te maken hebben", zegt Willemsen. "Als het aan ons ligt, gaan we er gezamenlijk voor zorgen dat horecaondernemers gecompenseerd worden op een manier die recht doet aan het ondernemerschap en de branche waarin wij werken."

LEES OOK: Ziekenhuizen kampen met tekort van €700 miljoen per maand door coronacrisis