De toeristische sector moet rekening houden met een tegenvaller van zeker 4 miljard euro, zo berekenden economen van ING.

Door de impact van het coronavirus gaan er minder mensen in andere landen op vakantie, het grotere aantal thuisblijvers compenseert het verlies maar deels.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen verwacht een daling van 60 procent van het aantal toeristen uit het buitenland.

Geld dat mensen nu niet uitgeven vloeit ook in eigen land ook niet direct helemaal terug de economie in; een deel gaat naar de spaarbuffers van consumenten.

Ondanks het feit dat de Europese grenzen langzaam weer open gaan, krijgt de toeristische sector in Nederland te maken met een miljardenverlies. Tijdens de zomermaanden kunnen de toeristische bestedingen ruim 4 miljard lager uitvallen dan gebruikelijk.

De daling van de bestedingen komt vooral door een de daling van het aantal buitenlanders dat in Nederland op vakantie gaat, zo stellen sectoreconomen van ING. Nederland krijgt hierdoor minder toeristen te verwerken. Het verwachte verlies komt nog bovenop de sterke daling van de afgelopen maanden.

Her verlies kan ook nog hoger uitvallen dan de huidige schatting, zo waarschuwt Thijs Geijer van ING Leisure. “Het verlies valt hoger uit indien de Europese grenzen onverhoopt toch gesloten blijven.”

Lees ook op Business Insider

Daling van 60 procent in aantal buitenlandse toeristen

Het aantal buitenlandse toeristen in Nederland neemt dit jaar met ruim de helft af ten opzichte van vorig jaar, verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).

Versoepelingen van de maatregelen zorgen maar deels voor een terugkeer van toeristen. Ook het aantal Nederlandse toeristen dat in eigen land op vakantie gaat valt dit jaar naar verwachting fors lager uit.

De uitbraak van het virus zorgt op verschillende manieren voor een verandering in de vakantiebestedingen:

  • Door de verslechterde economische omstandigheden neemt de vraag naar vakanties af.
  • Reisbeperkingen zorgen er voor dat een deel van de vakanties simpelweg niet kan plaatsvinden.
  • Ook als er geen reisbeperkingen zijn zal een deel van de toeristen momenteel niet naar het buitenland willen.

Volgens het NBTC rekent ons land nu nog op zo’n 8 miljoen buitenlandse toeristen, een daling van 60 procent ten opzichte van 2019. Die toeristen geven naar verwachting 5,2 miljard euro uit, 64 procent minder dan vorig jaar.

Nederlanders willen wel weer graag naar het buitenland

Buitenlandvakanties zijn dan wel een stuk minder vanzelfsprekend, er is nog steeds animo. De economen van ING hebben gepeild hoe Nederlanders aankijken tegen een vakantie in het buitenland. Eén op de drie Nederlanders zou nog steeds in het buitenland op vakantie willen.

1 op de 3 Nederlanders zou naar het buitenland willen, bron: ING
1 op de 3 Nederlanders zou naar het buitenland willen, bron: ING

Wel beseffen veel Nederlanders dat een vakantie in het buitenland er waarschijnlijk niet in zit deze zomer. Ondanks de animo denkt slechts één op de vijf ook daadwerkelijk dit jaar in het buitenland op vakantie te gaan.

Thuisblijvers zijn volgens de economen van ING goed voor naar schatting 1,3 miljard euro aan extra uitgaven. Daarvan is zo’n 700 miljoen euro geld dat aan binnenlands toerisme wordt uitgegeven.

Een deel van het onbestede geld blijft in spaarbuffers van Nederlandse consumenten. Op langere termijn kan dat worden gebruikt voor extra bestedingen, maar niet al het ‘vrijgekomen’ geld komt dus direct ten goede aan de Nederlandse economie.

LEES OOK: 6 dingen die je als twintiger, dertiger, veertiger of vijftiger kunt doen om snel je financiële buffer aan te vullen