Reisorganisatie Corendon stopt met het aanbieden van een sneltest op het coronavirus die kan aangeven of mensen het coronavirus ooit hebben gehad.

Corendon wil coronavrije all-inclusive vakanties aanbieden met een coronatest, maar dan gaat het om een test die moet aangeven op iemand op het moment van testen het virus heeft.

Minister Hugo de Jonge heeft kritiek geuit op de betrouwbaarheid van de tests van Corendon.

Reisorganisatie Corendon stopt per direct met het aanbieden van een sneltest op anti-stoffen tegen het coronavirus.

Er is te veel discussie over de test geweest de afgelopen dagen en die “voortdurende discussie over dit onderwerp draagt niets bij aan een oplossing van de coronacrisis, maar doet er eerder afbreuk aan”, meldt het bedrijf donderdag aan persbureau ANP.

Alle klanten van Corendon die al een test hebben geboekt krijgen het betaalde bedrag terug.

Minister De Jonge noemde het idee om all-inclusive vakanties aan te bieden met vooraf een coronatest onverstandig, omdat die tests “schijnveiligheid” bieden.

Corendon-topman Steven van der Heijden noemde die uitspraken "heel vervelend". "Het was overduidelijk dat De Jonge twee dingen door elkaar haalde. We zouden nooit mensen op basis van zo'n sneltest op vakantie laten gaan", zei Van der Heijden al eerder.

Verwarring over 2 verschillende coronatests van Corendon

Corendon stelt dat er verwarring blijft ontstaan over de twee verschillende soorten tests die er zijn: de (snel)test op antistoffen, die Corendon via de website aanbiedt, en de (snel)test die de aanwezigheid van het virus kan vaststellen.

"Daarbij wordt regelmatig gesuggereerd dat wij de veiligheid van onze klanten in gevaar zouden brengen door te stellen dat wij de antistoffentest zouden gebruiken om vast te stellen of vakantiegangers al dan niet op vakantie mogen gaan. Zelfs minister Hugo de Jonge maakte deze vergissing bij de beantwoording van vragen tijdens zijn persconferentie van 13 mei. Deze uitlatingen zijn uiterst schadelijk voor de goede reputatie die Corendon als reisorganisatie geniet", volgens Van der Heijden.

Corendon ging "dubieus" te werk, houdt De Jonges ministerie vol. De reisorganisatie sprak wel degelijk ook van antistoffentests. Maar het ministerie heeft ook bedenkingen als Corendon andere tests gebruikt. Sneltests die betrouwbaar kunnen vaststellen of iemand het virus onder de leden heeft, zijn schaars en zouden dus allereerst naar de zorg moeten gaan.

De bewuste sneltest op antistoffen is volgens onderzoek van het RIVM te onbetrouwbaar. Daardoor zouden mensen die wel besmet zijn geweest negatief kunnen testen, of juist positief terwijl ze het virus nooit onder de leden hebben gehad.

LEES OOK: Horeca kijkt naar pleinen om coronaproof terrassen in te richten