Het Franse ‘zusje’ van Geert Wilders, Marine Le Pen, krijgt mogelijk serieuze concurrentie op rechts bij de Franse presidentsverkiezingen van 2017.

Sinds het Brexit-referendum en de verkiezingsoverwinning van Donald Trump in de Verenigde Staten wordt druk gespeculeerd over een populistische revolte in Europa.

De Franse presidentsverkiezingen van 2017 zijn daarbij cruciaal, met Marine Le Pen van het Front National als populistisch boegbeeld. Zij wil een referendum houden over het Franse EU-lidmaatschap, als ze president wordt.

Maar de strijd is nog niet gestreden. Mogelijk moet Le Pen het opnemen tegen een nieuwe centrumrechtse kandidaat. En dat zal niet oud-president Nicolas Sarkozy zijn.

Nieuwe ster op rechts in Frankrijk

De voorverkiezingen bij de centrumrechtse partij Les Républicains in de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen zondag zijn voor het voormalige staatshoofd Sarkozy op een deceptie uitgelopen. Hij eindigde op de derde plek.

In de tweede ronde komende zondag gaat de strijd tussen de voormalige premiers François Fillon en Alain Juppé.

Na het tellen van de stemmen bij 8.700 van de ruim 10.000 stembureaus had Fillon 44,1 procent van de stemmen, Juppé 28,2 procent en Sarkozy 21 procent

Sarkozy feliciteerde Juppé en Fillon. Hij zei dat hij in de tweede ronde voor Fillon stemt. "Ik acht Alain Juppé hoog, maar ik voel me meer verwant met de politieke keuzes die François Fillon maakt", zei Sarkozy.

Fillon krijgt ook de steun van Bruno Le Maire, de vermoedelijke nummer vier of vijf in het veld van zeven kandidaten.

Juppé noemde zichzelf de beste kandidaat om volgend jaar bij de presidentsverkiezingen Marine Le Pen van het rechts-populistische Front National (FN) te verslaan, maar hij wordt meer gezien als een centrumrechtse politicus die het lastig zal krijgen tegen de 'ontevredenen' die Le Pen aanspreekt.

Fillon: economisch saneren, harde terreurbestrijding

Fillon was onder tussen 2007 en 2012 premier onder president Sarkozy. De man die vaak werd betiteld als de "eeuwige nummer twee" treedt nu vol in de schijnwerpers.

De katholieke Fillon geldt niet als bijzonder charismatisch, maar kan mogelijk wel appeleren aan niet-grootstedelijke kiezers waar Le Pen op mikt.

Fillon wil conservatieve waarden behouden. Hij gaat het homohuweljk niet terugdraaien, maar wil bijvoorbeeld adoptie van kinderen door homoseksuele paren wel verbieden.

Op het gebied van terrorismebestrijding lijkt Fillon te opteren voor nauwere samenwerking met de Russische president Vladimir Poetin bij het aanpakken van de islamitische terreurbeweging ISIS.

In een essay getiteld "Het islamitisch totalitarisme verslaan" (Vaincre le totalitarisme islamique) pleit Fillon voor forse uitbreiding van de politie en rechterlijke macht en het inrichten van extra gevangeniscapaciteit om terroristen op te sluiten.

Wat betreft zijn economische programma heeft Fillon een tamelijk bitter recept voor de Fransen in petto, zo schetst L'Express.

Hij wil 100 miljard euro bezuinigen om de staatsfinanciën op orde te krijgen, onder meer door de pensioenleeftijd te verhogen en tot 2022 een half miljoen ambtenaren te laten afvloeien. Ook het ontslagrecht kan wat betreft Fillon op de schop.