De ongeveer honderd franchisers van het in februari failliet gegane Intertoys, zijn niet allemaal even blij met het contract dat de nieuwe eigenaar Green Swan aanbiedt. Zij hebben een troef in handen: De concurrentie van de Portugese investeerder probeert hen weg te lokken.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Na het faillissement kwamen de franchisers zonder contract te zitten waarop Green Swan onderhandelingen met hen voerde over een nieuwe overeenkomst. Maar een aantal ondernemers voelde zich gedwongen een contract met haken en ogen te tekenen. 20 van hen bereiden een kort geding voor.

Ondertussen proberen concurrenten de franchisers weg te kapen. Top1Toys uit Enschede, qua winkelaantal nummer twee in de markt, zegt dat sinds het faillissement al tien franchisers zijn overgestapt.

Ook Euretco dat een nieuwe speelgoedketen wil starten, onderhandelt met tientallen Intertoys-ondernemers, waaronder een aantal dat een rechtszaak wil aanspannen tegen Green Swan. Het moederbedrijf van Intersport en Libris-boekhandels probeert de franchisers te verleiden met “een duidelijk contract en inspraak”, zegt Gertjo Janssen, algemeen directeur bij Euretco, tegen het FD.

Het bedrijf aast ook op ondernemers die al een overeenkomst met Green Swan hebben getekend. Die is maar een jaar geldig. Volgens Janssen is de interesse onder Intertoys-franchisers groot. Als genoeg ondernemers instappen is de nieuwe formule van Euretco binnen enkele maanden een feit.

Lees meer over Intertoys:

Lees ook op Business Insider