De Europese Unie lijkt bezig te zijn met een compromis over de naheffingen op de afdracht aan Brussel.

Italië, als huidig voorzitter van de EU-landen, liet maandag doorschijnen dat er achter de schermen gewerkt wordt aan een oplossing. Maar hoe een compromis eruit kan zien, is nog heel onduidelijk.

Zo kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar de uiterste betaaldatum, al lijkt de Europese Commissie daar niets voor te voelen. Regels zijn regels, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie maandag.

Dat betekent dat Nederland de naheffing van 642 miljoen euro voor 1 december moet hebben betaald. Als Nederland niet betaalt, loopt het bedrag alleen maar op, omdat er dan rente over wordt berekend, aldus de zegsman.

De naheffing komt er omdat, na herberekening van statistische gegevens, het nationaal inkomen van Nederland groter is dan voorheen berekend. De afdracht aan Brussel is een percentage van het nationaal inkomen.

Groot-Brittannië moet zelfs meer dan 2 miljard euro bijstorten. Andere landen, zoals Duitsland en Frankrijk, krijgen juist geld terug.

Dijsselbloem wil inzicht in cijfers

Premier Mark Rutte onderstreepte maandag dat Nederland bereid is te betalen, maar dan moeten de cijfers wel juist blijken. Tot dusver heeft de Europese Commissie Nederland daarvan nog niet kunnen overtuigen. "We wachten af'', zei de premier. "Als het klopt betalen we, eerder niet."

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei vorige week dat Nederland niet van plan de naheffing te betalen als Brussel niet volledige openheid geeft over de cijfers en de berekeningen.

Dijsselbloem kent de Nederlandse cijfers die gebruikt zijn bij de herberekeningen van het nationaal inkomen, maar niet die van de andere landen. Hij kan daarom niet beoordelen of de rekensom en de verdeelsleutel rechtvaardig zijn.

"Ik moet het kunnen verdedigen tegenover de Nederlandse bevolking en tegenover het parlement. Zolang ik de cijfers niet kan zien, kan ik het niet verdedigen en kan ik niet voor 1 december betalen." Als de cijfers openbaar zijn en kloppen, zal het kabinet betalen, zei Dijsselbloem eerder al. Het kabinet zal volgens de minister niet extra bezuinigen als de 642 miljoen op tafel moet worden gelegd.

De minister uitte dinsdag harde kritiek op het optreden van de Europese Commissie vorige week. De gang van zaken noemde hij "hoogst ongelukkig'' en hij sprak over "zeer slechte'' communicatie vanuit de Commissie.

Dijsselbloem werkt nog aan een brief aan de Tweede Kamer over de kwestie.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl