Een chaotisch moment aan het einde van het debat waarin de Britse premier Theresa May maandag aankondigde de stemming over de Brexit-deal uit te stellen: een parlementslid besloot aan de haal te gaan met de ceremoniële staf. De staf is van groot belang voor het functioneren van het Lagerhuis, dus er ontstond meteen commotie.

De staf, een soort gigantische met goud vergulde toverstok van anderhalve meter lang, is al meer dan 400 jaar oud. Hij werd waarschijnlijk ooit gemaakt voor koning Karel II van Engeland.

Vandaag de dag is de staf nog steeds erg belangrijk voor het Lagerhuis. Iedere dag dat de parlementsleden bijeen komen, wordt de staf naar binnen gebracht en aan het einde van de zitting weer naar buiten gedragen. Zonder de staf kan het parlement officieel niet bijeenkomen of wetten aannemen, schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

Parlementsleden hechten dus veel waarde aan de staf. “In democratieën heb je veel symbolische voorwerpen”, zegt politicoloog Tony Travers tegen de krant. “Deze staf vertegenwoordigt de autoriteit van de koningin in het parlement, aangezien zij het staatshoofd is.”

Dat het Labour-parlementslid Lloyd Russell-Moyle met de staf naar buiten wilde lopen, was dan ook een symbolische actie. “De wil van het parlement om te regeren is er niet langer”, zei hij later tegen de pers. Hij was boos over de manier waarop het parlement omgaat met de Brexit. “Ik vond dat het parlement haar soevereine recht had opgegeven om fatsoenlijk te regeren.”

Daarom pakte hij de staf op en probeerde hij ermee naar buiten te marcheren. Op beelden is te zien dat andere parlementsleden geschokt reageerden. Er werd tegen Russell-Moyle geschreeuwd dat hij de staf moest terugleggen en al na een paar meter werd hij dan ook tegengehouden. Een ander parlementslid legde de staf meteen terug.

Russell-Moyle werd na het debacle de rest van de zitting geschorst. “Ik ben blij dat ze me niet hebben opgesloten in de Tower of Londen”, schrijft hij op Twitter. “Maar als ze dat wel hadden gedaan, hadden ze May waarschijnlijk in de cel naast mij gegooid om de manier waarop ze het parlement behandelde. Ik mag morgen terugkomen, maar ik wou dat dat voor May niet gold.”

Lees ook op Business Insider

Hoewel het niet de eerste keer is dat de staf tijdens een debat van z’n plek wordt gehaald, is het zeer zeldzaam dat dit gebeurt. De eerste keer dat een parlementslid met de staf naar buiten wilde lopen, was in 1930. Toen was volgens The New York Times het Labour-parlementslid John Beckett boos om de schorsing van een minister. Beckett werd tegengehouden.

Veertig jaar later gebeurde het weer. Labour-parlementsleden vierden een nipte overwinning toen de Conservatieve minister Michael Heseltine de staf oppakte en er agressief mee naar de Labour-kant zwaaide.

De laatste keer dat het gebeurde, was in 1988. Toen pakte een Schots Labour-parlementslid, Ron Brown, de staf op tijdens een debat over belastingen. Maar hij liet de staf per ongeluk vallen en er ontstond voor ongeveer 1.500 pond aan schade. Brown betaalde de reparatie zelf.

Dit vind je waarschijnlijk ook interessant: