Arya Bahmanyar is een 28-jarige rapper die rapt over Lamborghini’s, met geld strooien en seks hebben terwijl je op je smartphone de koers van de bitcoin in de gaten houdt.

In een vorig leven was Bahmanyar een succesvol makelaar, maar nadat hij naar eigen zeggen bitcoinmiljonair werd, gooide hij het roer om en werd hij ‘de bitcoinrapper’.

Nu gaat hij door het leven als CoinDaddy. Hij schrijft en rapt nummers op YouTube en leeft van wat zijn vroege investering in bitcoin hem opgeleverd heeft.

De cryptomiljonair hoopt van zijn hobby zijn werkt te maken en met CoinDaddy een entertainmentmerk op te zetten. Om daarmee uiteindelijk de cryptocultuur ook voor het grote publiek toegankelijk te maken.

CoinDaddy is de ‘Weird Al’ Yankovic van bitcoinrap

De eerste track van CoinDaddy was geïnspireerd door een cryptotransactie waar hij fors verlies op maakte. Bahmanyar kanaliseerde zijn negatieve energie in een parodie op een meditatie-oefening waarin luisteraars verteld wordt in te ademen op “bit” en uit op “coin”.

De rest is geschiedenis. Bahmanyars vrienden deelden de video die enorm aansloeg en viral ging.

Hoewel Bahmanyars muziek geïnspireerd is op rappers als Eminem en Sean “Diddy” Combs, heeft het meer weg van de stijl van “Weird Al” Yankovic, een Amerikaans muzikant die vooral bekendstaat om zijn parodieën op bekende top 40-hits. CoinDaddy’s concept is een aaneenschakeling van bizar cryptoslang als ‘HODL’, ‘mooning’ en iconische personages uit de cryptowereld.

Lees ook op Business Insider

In ‘Holding the Bag’ laat CoinDadddy verschillende cryptovaluta de revue passeren en schept hij op over ‘buying the dips’ – deze uitdrukking gebruik je wanneer je coins koopt als de koers laag staat met een half oog op mogelijke grootse rendementen later. En dat gaat zo:

“Apartment’s looking like the Palace of Versailles/Long position riding on an all time high/If you want the ride, and you want the riches/Then buy more coin and get the b—–s.”

Het idee is om de cryptogemeenschap een spiegel voor te houden, om troost te bieden als de koersen volatiel zijn en om te feliciteren wanneer de koers de pan uitrijst.

Een van z’n meest populaire video’s heet ‘The Siphoning’ en vertelt het verhaal van twee tokens: bitcoin en bitcoin cash. Vorig jaar splitste bitcoin cash zich af van bitcoin. De splitsing verzwakte de bitcoingemeenschap en bracht de koers een forse deuk toe.

In de rap stelt CoinDaddy zijn publiek gerust: “Bitcoin’s gonna live, bitcoin’s gonna live.”

Hoe Bahmanyar z’n fortuin vergaarde

Waar Bahmanyar naar eigen zeggen door getriggerd werd, was het gedecentraliseerde karakter van de bitcoin. In 2013 studeerde Bahmanyar af aan de George Washington University, zocht hij een baan en deelde hij een appartement met vier anderen in New York.

In een bar liep hij een aantal bitcoinadepten tegen het lijf en die ontmoeting liep uit op een college bitcoin voor beginners. Hij liet zich overhalen om al zijn spaargeld in bitcoin te beleggen.

Jaren verstreken waarin hij dagelijks de koers van bitcoin controleerde.

Zijn ouders smeekten hem om zijn investering ongedaan te maken, ze noemden het “magisch internetgeld” en oplichterij. Desondanks bleef de koers maar stijgen.

Bahmanyar had verschillende baantjes in de entertainmentindustrie, business development, de farmacie en vastgoed voordat hij uiteindelijk in 2017 ontslag nam en ging backpacken in Europa. Hij stopte met dagelijks de bitcoinkoers checken. In Oslo bezocht hij familieleden die hem vertelden over bitcoin en hem vroegen of hij daar al van gehoord had.

Hij toverde zijn smartphone tevoorschijn om hen de beursapp te laten zien en zag tot zijn stomme verbazing dat de koers meer dan verdubbeld was naar 6.000 dollar sinds hij vier maanden geleden gestopt was met het bekijken van de koers.

Bahmanyar brak zijn reis abrupt af en vloog terug naar San Francisco waar hij opgroeide om dichter bij het vuur te zijn. Hij zweeg over zijn investering of zijn huidige nettowaarde.

Zijn advies: ‘HODL’

Vorig jaar tijdens een feest voor de San Francisco Bitcoin Meetup-groep presenteerde Bahmanyar voor het eerst zijn alter ego.

Hij droeg een witte jas van nepbont, een shirt met panterprint en een bijpassende hoed. Een fotograaf van The New York Times schoot er een plaatje van en zo maakte het grote publiek voor het eerst kennis met CoinDaddy. Het artikel hangt ingelijst in Bahmanyars appartement in de buurt van Oakland.

Volgens Bahmanyar kennen meer mensen hem tegenwoordig als CoinDaddy dan als Arya, zijn echte naam.

Bahmanyar is veel op reis – op weg naar een conferentie om te spreken – en doet dat in dezelfde auto die hij reed voordat hij miljonair werd. Wat hij weer wél doet: vaker uit eten gaan. Toch blijft hij zuinig – hij weet dat de prijs van bitcoin extreem volatiel blijft.

Bahmanyar is van plan om in 2018 veel meer video’s te maken en songs om mensen voor te lichten over investeringen in cryptovaluta. “Als een soort Bill Nye, the crypto guy”, aldus Bahmanyar. Gevraagd naar zijn advies voor beleggers in cryptovaluta? “Niet verkopen en vasthouden. Dat heeft me redelijk wat opgeleverd tot nu toe.”

LEES OOK: Hoe 7 mensen die stinkend rijk zijn geworden met cryptomunten hun geld in de echte wereld uitgeven