De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het eens geworden over een wijziging van de inlichtingenwet.

Dat melden bronnen rond de coalitie aan persbureau ANP. Tijdens een raadgevend referendum vorige maand stemde een meerderheid tegen de wet.

De Wet op de inlichtingen -en veiligheidsdiensten (Wiv) gaat op 1 mei in, maar er wordt dan ook al gewerkt aan een wetswijziging op twee punten. De zogenoemde ‘sleepnetfunctie’ wordt ingeperkt net als het delen van data met buitenlandse diensten, aldus ingewijden. Er wordt vermoedelijk ook nog gekeken naar de bewaartermijnen van gegevens door de inlichtingendiensten.

De wetswijziging zal vrijdag in de ministerraad worden besproken. De leiders van de vier regeringspartijen bespraken de aanpassingen aan het eind van de donderdagmiddag. Premier Mark Rutte zei na afloop “snel een besluit te kunnen nemen”.

Buma wilde referendum negeren

De Wiv is vooral een gevoelig onderwerp voor D66. Die partij was tegen de wet voordat ze toetrad tot het kabinet. De drie andere partijen steunden de wet. CDA-leider Sybrand Buma zei vorig najaar nog dat het kabinet een afwijzing in het referendum zou negeren.

Buma wilde die uitspraak na het referendum niet herhalen. Hij zei toen dat het aan het kabinet was "om te beslissen wat het gaat doen". Oppositiepartijen riepen na het bekend worden van de uitslag van de volksraadpleging om aanpassing van de Wiv.

Ook de partijen die campagne voerden tegen de wet, willen niet dat deze helemaal van tafel gaat. Zij pleiten wel voor aanpassingen, onder meer waar het het delen van informatie met buitenlandse geheime diensten betreft en bewaartermijnen van data.

Een krappe meerderheid (49,4 procent tegen 46,5 procent) stemde tijdens het referendum op 21 maart tegen de inlichtingenwet. Die geeft de geheime diensten AIVD en MIVD ruimere toegang tot digitale informatie via de kabel. Tegenstanders vrezen dat op massale schaal data zal worden verzameld en daarmee aantasting van de privacy van burgers.

Het referendum over de Wiv was het tweede. Het eerste ging over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Ook dat werd gewonnen door de tegenstanders. Het kabinet kwam toen met een bijlage bij de wet om aan de grootste bezwaren van de nee-stemmers tegemoet te komen.

Eerste horde voor nieuw referendum genomen

GeenStijl heeft intussen de eerste 10.000 handtekeningen binnen om op de valreep een raadgevend referendum af te dwingen over de nieuwe donorwet. Dat heeft initiatiefnemer Bart Nijman bevestigd na berichtgeving door de Volkskrant. Het precieze aantal wil hij nog niet prijsgeven.

"We willen dat mensen nog even blijven tekenen, want dat levert mailadressen op die we kunnen benaderen in de volgende fase", zegt Nijman. Die vervolgfase houdt in dat binnen zes weken nog eens 300.000 handtekeningen moeten worden verzameld om het referendum van de grond te krijgen.

"Dat is kort dag, maar we willen proberen dat zelfs binnen vier weken voor elkaar te krijgen, vlak voordat er wordt gestemd in de Eerste Kamer over de intrekkingswet." Als die wet erdoor komt, wordt het raadgevend referendum afgeschaft.

De 10.000 handtekeningen moeten uiterlijk 26 april zijn ingediend bij de Kiesraad.