• De Intercontinental Exchange (ICE) verhuist zijn handelsbeurs voor Europese emissierechten van CO2 vanwege de Brexit van Londen naar Amsterdam.
  • De Londense City heeft sinds 1 januari 2021 geen directe toegang meer tot de Europese Unie.
  • Op de beurs voor emissierechten wordt volgens The Financial Times dagelijks voor zo’n 1 miljard euro aan contracten verhandeld.

De handelsbeurs voor Europese emissierechten van CO2 van de Intercontinental Exchange (ICE) verhuist in het tweede kwartaal van dit jaar van Londen naar Amsterdam, meldt persbureau Reuters.

De ICE voelt zich daar na de Brexit toe genoodzaakt. Europese politici willen niet afhankelijk zijn van de Londense City en in Amsterdam is het voor EU-lidstaten makkelijker handelen.

De zogeheten EUA-certificaten (European Union Allowance), waar via de beurs in gehandeld kan worden, zijn emissierechten die aan bedrijven zijn verstrekt. Ze zijn bedoeld om de uitstoot van CO2 tot een vooraf bepaald maximum te beperken. Volgens The Financial Times wisselen dagelijks voor meer dan een miljard euro aan contracten van eigenaar.

“Deze beslissing zal iedereen die op deze markten vertrouwt, helpen om te kunnen voldoen aan de verplichtingen en het managen van de risico’s van de klimaatkosten op de meest kosteneffectieve en soepele manier”, liet directeur Stuart Williams van ICE Futures Europe in een verklaring weten.

De Londense City is sinds 1 januari zijn directe toegang tot de Europese Unie kwijtgeraakt, omdat in de handelsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie geen onbelemmerde toegang tot elkaars markten is afgesproken voor financiële dienstverleners.

Volgens de ICE wordt er per dag voor gemiddeld zo’n 47 miljoen ton aan uit te stoten CO2 verhandeld en daarmee is het een van de grootste beurzen voor emissierechten ter wereld. De ICE had zijn platform voor de handel in futures en opties in aardgas al in Amsterdam.

De verhuizing van de emissiebeurs vindt plaats in het tweede kwartaal van dit jaar, maar de exacte datum is nog niet bekend.

LEES OOK: Na bijna 5 jaar politiek drama zeggen Britten eindelijk echt vaarwel – dit zijn de 29 meest bizarre momenten sinds het Brexit-referendum in 2016