Vakbond CNV stemt in met het pensioenakkoord. 79 procent van de leden die hun stem uitbrachten, heeft ingestemd met het principeakkoord dat is gesloten over de pensioenen.

“Het Algemeen Bestuur van het CNV heeft op basis van deze uitslag besloten in te stemmen met het pensioenakkoord”, aldus de vakbond.

In het pensioenakkoord dat het kabinet met werkgevers en vakbonden heeft gesloten staat onder meer dat de AOW-leeftijd langzamer stijgt. Pas in 2024 gaat de AOW-leeftijd naar 67 jaar, drie jaar later dan in de huidige opzet.

Ook kun je een deel van je pensioenpot aanspreken om een extra hypotheekaflossing te doen en komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers.

Lees meer: Deze 4 dingen moet je weten over het pensioenakkoord

In totaal brachten 43.421 CNV-leden hun stem uit. Zij konden vrijdag tot middernacht aangeven of ze voor of tegen het pensioenakkoord zijn.

"Het pensioenakkoord maakt een einde aan een jarenlange discussie en is een verbetering voor alle werknemers. We zijn zeer verheugd dat onze achterban in grote meerderheid voor het pensioenakkoord stemt", zegt Arend van Wijngaarden, CNV-voorzitter.

"Ondanks dat er veel steun is voor het akkoord, ligt er tegelijkertijd een flinke opgave in de uitwerking", stelt Van Wijngaarden. "Vakbonden hebben in deze uitwerking, samen met werkgevers en overheid, een beslissende rol. Onze leden zullen ons hier terecht kritisch in volgen."

Verdeeldheid onder FNV-leden

De goedkeuring van CNV, dat een positief stemadvies had gegeven, lag in de lijn der verwachting. Spannender wordt het bij FNV, de grootste vakbond van Nederland.

Zaterdag tot 12.00 uur mogen de circa één miljoen FNV-leden hun stem uitbrengen, waarna het 105-koppige ledenparlement een knoop doorhakt. De uitslag van het onlinereferendum geldt daarbij als "zwaarwegend advies".

Vrijdagmiddag stond de teller van het aantal leden dat zijn of haar oordeel had gegeven op 290.000.

Een fiat voor de afspraken met werkgevers en het kabinet is bepaald geen uitgemaakte zaak. Uit een peiling van actualiteitenprogramma EenVandaag bleek deze week dat vakbondsleden verdeeld zijn over het pensioenakkoord. Ook binnen het ledenparlement was er veel kritiek op de overeenkomst.

LEES OOK: Waarom je pensioen daalt, uitgelegd in 500 woorden