Nederlandse verzekeraars boden vrijdag helderheid over verzekeringen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Volgens het in Antwerpen gevestigde advocatenkantoor Flieger Law Office kunnen nabestaanden daarnaast ook schadevergoeding eisen.

Dat meldt advocaat Arthur Flieger maandag in een persbericht. “De nabestaanden van slachtoffers hebben volgens het Verdrag van Montréal sowieso recht op een vergoeding van ongeveer 120 duizend euro per passagier. Er geldt namelijk een risicoaansprakelijkheid. Het neerschieten heeft geen invloed op de uitkering.”

Volgens Flieger kan Malaysia Airlines een voorschot van maximaal 120 duizend euro uitkeren aan nabestaanden zonder dan dit erkenning van aansprakelijkheid inhoudt.

Voor claims hoger dan de genoemde 120 duizend euro “zal moeten worden aangetoond dat Malaysian Airlines een fout heeft gemaakt”, aldus Flieger. “Onder andere daarom is het van groot belang dat de zwarte dozen gevonden worden en voor verder onderzoek worden overgedragen aan onafhankelijke vliegtuigcrash-specialisten.”

Oekraïne besliste over veiligheid routes

Vlak na de vliegramp van afgelopen donderdag ontstond in de internationale media een discussie over de vraag waarom Malaysia niet een andere route had gekozen.

Luchtvaartorganisaties IATA en Eurocontrol wezen naar de beslissing van de Oekraïense autoriteiten om het luchtruim boven 32 duizend voet vrij te geven. Sommige luchtvaartmaatschappijen, zoals Quantas, meden het gebied op eigen initiatief, maar de meeste maatschappijen gebruikten de route nog wel. Malaysia was geen uitzondering en hield zich aan de richtlijn voor de vermeend veilige vliegzone.

Nabestaanden vliegramp MH17 krijgen verzekeringen uitgekeerd

Vrijdag gaf het Verbond van Verzekeraars aan dat Nederlandse verzekeraars bij de uitkering van polissen geen beroep zullen doen op de zogenoemde molestclausule.

Hoewel de oorzaak van de vliegtuigramp staat niet vast staat, wijst onder meer de Amerikaanse regering erop dat er een luchtdoelraket is afgevuurd met medewerking of in ieder geval medeweten van pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne.

Volgens het Verbond van Verzekeraars zou dit naar de letter van de wet betekenen dat dekking is uitgesloten "aangezien sprake is van (groot) molest of terrorisme."

Na consultatie met leden heeft de club van verzekeraars verklaard dat er door Nederlandse verzekeraars geen beroep wordt gedaan op de molestclausule bij de vliegramp in Oekraïne.

Volgens het Verbond trekken schade-, levens-, pensioen- en uitvaartverzekeraars "één lijn" en zullen ze hulpverlening bieden voor alle particuliere verzekeringen.

Lees ook

Na vliegramp Oekraine: luchtvaart bezint zich op veiligheidsrisico's

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl