• Zogenoemde ‘circulaire steden’ verbruiken 75 procent minder energie dan ‘normale’ steden, zo concludeert architectenbureau Sweco in een nieuwe rapport, waarover Binnenlands Bestuur schrijft.
  • Deze zuinige steden produceren lokaal voedsel, hebben een deeleconomie rond fietsen en elektrische voertuigen en hebben met zonnepanelen bedekte daken.
  • In Nederland lijkt de nieuwbouwwijk Wickevoort aan de rand van het dorp Cruquius in de Haarlemmermeer een circulaire wijk te gaan worden.
  • Lees ook: In stadhuis Den Haag gaat verwarming naar 18 graden…behalve in de trouwzaal 

Alles draait tegenwoordig om één woord: energiebesparing. En wat daarbij enorm helpt zijn zogenoemde ‘circulaire steden’, concludeert het internationale architecten- en ingenieursbureau Sweco in een nieuw rapport, waarover Binnenlands Bestuur schrijft.

Deze steden produceren lokaal voedsel en vergisten het voedselafval tot biogas. Ook hebben ze een deeleconomie rond fietsen en elektrische voertuigen, met zonnepanelen bedekte daken en energie-efficiënte architectuur. Volgens Sweco verbruiken deze steden 75 procent minder energie dan ‘normale’ steden.

Voor het onderzoek keek het architectenbureau naar de industriële stadswijk Näringen in de Zweedse stad Gävle. In Nederland lijkt de nieuwbouwwijk Wickevoort aan de rand van het dorp Cruquius in de Haarlemmermeer aan de voorwaarden van zo’n energiebesparende wijk te gaan voldoen.

LEES HIER het hele artikel op Binnenlands Bestuur: Circulaire stad gebruikt 75 procent minder energie