Beursgenoteerde bedrijven brengen in april de cijfers over het eerste kwartaal van 2020 naar buiten. Vooral de vooruitzichten over de impact van de coronacrisis zijn van belang.

Shell meldde donderdag dat de winst over het eerste kwartaal is gehalveerd én dat de olie- en gasproductie in het tweede kwartaal fors lager zal liggen.

KPN ziet een sterke toename van het vaste en mobiele dataverkeer door de quarantainemaatregelen om het coronavirus te bestrijden.

Beursgenoteerde bedrijven brengen de cijfers over het eerste kwartaal van 2020 naar buiten. De gevolgen van de coronacrisis spelen sinds de tweede helft van maart een hoofdrol.

Donderdag was het de beurt aan olie- en gasconcern Shell en telecombedrijf KPN. Shell moet alle zeilen bijzetten om de daling van olieprijzen en de vraag naar energie het hoofd te bieden; KPN ziet een enorme toename van het mobiele en vaste dataverkeer door de lockdownmaatregelen die telewerken een enorme impuls hebben gegeven.

Winst Shell halveert, maar klap wordt nog groter

Shell meldde over het eerste kwartaal van dit jaar een 46 procent lagere operationele winst van 2,9 miljard dollar, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Lagere olie- en gasprijzen speelden de energiegigant in de eerste maanden van het jaar al parten. Maar de enorme impact van de lockdownmaatregelen sinds eind maart en de mondiale daling van de vraag naar energie zal pas goed zichtbaar worden bij de cijfers over het tweede kwartaal.

Voor het eerste kwartaal houdt Shell vast aan een dividenduitkering voor aandeelhouders, maar die wordt verlaagd van naar 16 dollarcent per aandeel, tegen 47 dollarcent in het slotkwartaal van 2019.

Door de extreem lage vraag naar olie en gas houdt Shell er rekening mee dat de productie in het tweede kwartaal beperkt moet worden. Voorlopig gaat Shell uit van een dagproductie van 1,75 miljoen tot 2,25 miljoen vaten. Raffinaderijen draaien naar verwachting op 60 tot 70 procent van de maximale capaciteit.

Shell heeft al bezuinigingsmaatregelen aangekondigd die op jaarbasis 3 miljard dollar tot 4 miljard dollar moeten opleveren.

De kapitaalinvesteringen worden met minimaal 5 miljard dollar teruggeschroefd in 2020, ten opzichte van een oorspronkelijk investeringsniveau van 25 miljard dollar.

Het aandeel Shell noteerde donderdagochtend fors lager, met een verlies van 5 procent op 16,4 euro.

KPN houdt vast aan doelstellingen voor 2020

Telecombedrijf KPN noemt het te vroeg om aan te geven wat de impact van het coronavirus voor het bedrijf in de rest van het jaar zal zijn. Het eerste kwartaal was solide, maar er is grote onzekerheid over de lengte van de coronacrisis en de impact op de Nederlandse economie en klanten.

Mogelijk is er aan het einde van het tweede kwartaal meer duidelijkheid, zo meldde de onderneming bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal.

Topman Joost Farwerck noemt de pandemie een ongekende uitdaging. KPN heeft verschillende acties ondernomen en ziet "een aanzienlijke toename in verkeer op mobiele en vaste netwerken".

De afgelopen tijd werd er meer thuisgewerkt, zijn nieuwe reorganisatieverzoeken uitgesteld tot begin juni en een aantal winkels opnieuw geopend. De impact van verschillende coronamaatregelen op de kwartaalresultaten was "beperkt".

KPN behaalde in het eerste kwartaal een winst van 120 miljoen euro, 35 procent meer dan een jaar eerder. De aangepaste omzet zakte iets tot ruim 1,3 miljard euro en het aangepast bedrijfsresultaat (ebita) steeg tot 575 miljoen euro.

De doelstellingen voor heel 2020 liet KPN bij de presentatie van zijn eerstekwartaalcijfers staan. Zo mikt de onderneming nog steeds op een aangepast bedrijfsresultaat dat iets groeit ten opzichte van een jaar eerder en kapitaalinvesteringen van 1,1 miljard euro.

Het aandeel KPN noteerde donderdagochtend bijna 4 procent hoger, in reactie op de cijfers.

In zijn handelsbericht sprak KPN wel van toegenomen concurrentie op de vaste breedbandmarkt en meer concurrentie door lokale glasvezelbedrijven in plattelandsgebieden. De mobiele markt blijft eveneens "competitief". KPN zag bij al zijn onderdelen, Consumer, Business en Wholesale, de opbrengsten afnemen.

Lees meer over de coronacrisis: