Het seizoen voor de bedrijfscijfers is van start gegaan. In Nederland kwamen woensdag ASML en TomTom naar buiten met de resultaten over het derde kwartaal.

ASML profiteert als leverancier van machines voor computerchips van de sterke vraag, mede doordat techbedrijven inspelen de groei van thuiswerken.

TomTom leed in het derde kwartaal verlies, maar ziet de marktomstandigheden in de autosector verbeteren.

Beursgenoteerde bedrijven publiceren de komende weken de cijfers over het derde kwartaal. Gelet op de nog altijd grote onzekerheid rond het verloop van de coronacrisis, zullen beleggers scherp letten op de vooruitzichten voor de komende maanden.

In Nederland kwamen woensdag twee toonaangevende bedrijven met de cijfers naar buiten: chipmachinefabrikant ASM en navigatiespecialist TomTom. Daarnaast gaf Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, een financiële update.


ASML profiteert van aanhoudend sterk vraag naar chips, doordat techsector profiteert van thuiswerkers

Peter Wennink, CEO van ASML. foto: ANP
Peter Wennink, CEO van ASML. foto: ANP

Chipmachinemaker ASML heeft in het derde kwartaal de omzet en winst verder verhoogd. Dankzij het toegenomen thuiswerken blijven technologiebedrijven het te midden van de coronacrisis goed doen, wat ook de vraag naar steeds geavanceerdere chips stimuleert. ASML is leverancier aan vrijwel alle grote chipmakers.

De omzet in het derde kwartaal kwam uit op bijna 4 miljard euro, tegenover 3,3 miljard euro in het voorgaande kwartaal. Daarmee overtrof ASML ook de eigen verwachtingen die het Veldhovense bedrijf uitsprak bij de vorige kwartaalcijfers. De nettowinst steeg tot 1,1 miljard euro, tegenover 751 miljoen euro in het tweede kwartaal.

Twee bekende klanten van ASML, het Zuid-Koreaanse Samsung en het Taiwanese TSMC, kwamen onlangs al met cijfers naar buiten die wezen op de aanhoudend grote vraag naar geavanceerde chips.

Het Veldhovense ASML levert met de hypermoderne EUV-machines de apparatuur die het mogelijk maakt veel kleinere en krachtigere halfgeleiders te maken dan eerder mogelijk was.

De omzetstijging is volgens financieel topman Roger Dassen deels te danken aan chipmachines die in het voorgaande kwartaal werden geleverd, maar waarvan de opbrengst nu pas wordt meegenomen in de kwartaalresultaten.

Die meewind voor ASML spreekt ook uit de hoeveelheid bestellingen die het kreeg. Alle binnengekomen orders hebben samen een omvang van bijna 2,9 miljard euro, tegenover 1,1 miljard euro in het voorgaande kwartaal.

Logistieke problemen door de coronapandemie zijn inmiddels niet meer aan de orde, zegt Dassen in een door ASML gepubliceerd interview. Voor heel 2020 gaat het bedrijf dan ook uit van een omzet die aan het begin van het jaar, vóór de wereldwijde virusuitbraak, werd voorspeld.

Niettemin zijn er ook onzekerheden waar ASML mee te maken heeft. Zo kan een traag herstel na de economische neergang door de coronapandemie uiteindelijk ook technologiebedrijven raken. Daarnaast spelen de oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten een rol.

Zo legden de VS onlangs handelssancties op aan de grootste chipmaker van China, die ook klant is van ASML. Dit betekent volgens ASML dat directe leveringen van machines vanuit Nederland aan die Chinese klant kunnen doorgaan, maar dat voor directe leveringen van onderdelen vanuit de VS een exportvergunning nodig is.

Het gaat daarbij echter wel om machines van de 'oudere' generatie. Voor de export van EUV-machines wacht ASML nog altijd op een Nederlandse exportvergunning voor China.

Beleggers reageerde lauw op de cijfers van ASML en zetten het aandeel woensdagochtend en half procent lager. Voor 2020 behoort ASML overigens tot de sterkst presterende aandelen in de Amsterdamse AEX-index met een koerswinst van zo'n 30 procent.


TomTom ziet lichtpuntjes, ondanks verliesgevend kwartaal

Harrold Goddijn, CEO van TomTom. foto: ANP
Harrold Goddijn, CEO van TomTom. foto: ANP

De coronacrisis raakt navigatiedienstverlener TomTom nog altijd, maar het bedrijf blijft optimistisch. In het derde kwartaal zette het bedrijf een verlies van 67 miljoen euro in de boeken, blijkt uit cijfers in een handelsbericht.

De omzet kwam uit op 147,9 miljoen euro, een vijfde meer dan het vorige kwartaal. Dat komt met name door de groei in de automotive-tak van het bedrijf, zegt topman Harrold Goddijn: "De marktomstandigheden blijven verbeteren en we zijn blij dat onze automotive-business krachtige operationele omzetgroei laat zien."

Die automotive-tak groeide ten opzichte van het vorige kwartaal met 24 procent naar 59 miljoen euro. Financieel directeur Taco Titulaer verwacht het komende kwartaal daarin verder te groeien en rekent dit jaar op een bedrijfsomzet van rond de 530 miljoen euro.

Hoewel TomTom de verkopen de afgelopen maanden zag aantrekken, zal het bedrijf vanwege de onzekere economische omstandigheden nog geen aandelen terug gaan kopen.

Ondanks de coronapandemie wist TomTom ook nieuwe deals te sluiten. Het bedrijf verlengde het contract met taxidienst Uber, waarvoor het zowel navigatie als kaartdiensten gaat voorzien. Uber gaat ook samen met TomTom aan de kaarten werken. Verder sloot het bedrijf een wereldwijde deal met autofabrikant Maserati.

TomTom lanceerde verder een nieuw product, RoadCheck, waarmee autonoom rijden veiliger moet worden.

Het aandeel TomTom klom woensdag 7 procent in de ochtendhandel.


Maaltijdbezorging schiet omhoog tijdens coronapandemie: forse groei bij Just Eat Takeaway

Jitse Groen, CEO van Just Eat Takeaway. foto: ANP
Jitse Groen, CEO van Just Eat Takeaway. foto: ANP

Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway lijkt te profiteren van de coronacrisis omdat meer mensen eten thuis laten bezorgen. Het moederbedrijf achter onder meer Thuisbezorgd.nl zag in het derde kwartaal het aantal bestellingen met bijna de helft oplopen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In Nederland groeide het aantal orders met een derde en in Canada was zelfs sprake van een verdubbeling met een jaar geleden.

De integratie van Just Eat en Takeaway.com ligt op schema. Het Britse Just Eat fuseerde begin dit jaar met het Nederlandse Takeaway. De onderneming verwacht nog steeds dat de overname van de Amerikaanse branchegenoot Grubhub in de eerste helft van 2021 kan worden afgerond. Begin oktober gaven de aandeelhouders van Just Eat Takeaway groen licht voor de deal. De overname wordt volledig in aandelen afgehandeld en er is een bedrag van zo'n 7,3 miljard dollar mee gemoeid.

Het bedrijf heeft het aanbod van restaurants de laatste periode uitgebreid met onder meer 800 restaurants van McDonald's wereldwijd. Ook in Nederland bezorgt het bedrijf inmiddels maaltijden van de fastfoodketen.

Het aandeel Just Eat Takeaway ging woensdagochtend aan kop in de AEX-index met een winst van ongeveer 5 procent.

LEES OOK: De jonge generatie van nieuwe beleggers kijkt verder dan hippe aandelen zoals Tesla, aldus CEO Nick Bortot van beleggingsapp Bux