Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

ChristenUnie en SP willen dat er minder reclame wordt gemaakt voor online gokken. Ze willen op die manier kinderen beschermen tegen een mogelijke gokverslaving.

Online gokken is sinds vorige maand legaal in Nederland. Onder meer Holland Casino en de Nederlandse Loterij, bekend van bijvoorbeeld de Staatsloterij en Lotto, hebben van de Kansspelautoriteit vergunningen gekregen voor het online aanbieden van kansspellen.

In totaal zijn er 10 vergunningen uitgedeeld. De aanbieders moeten onder andere voldoen aan strenge voorwaarden om het risico op gokverslaving zoveel mogelijk te beperken. Ook mag reclame voor kansspelen op internet niet misleidend zijn of leiden tot excessief gokgedrag.

ChristenUnie en SP komen donderdag met het voorstel om deze reclame te beperken. Ze willen onder meer dat er voor 21.00 uur geen reclame wordt getoond op internet. Op termijn willen ChristenUnie en SP helemaal af van gokreclames.

"Sinds de opening van de gokmarkt vliegen de gokreclames om de oren. Dat leidt tot ergernis, en tot serieuze problemen", aldus Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP). "Gokken maakt levens kapot. Daar past geen uitgekiende reclamecampagne bij", zegt Mirjam Bikker (ChristenUnie).

Bij de Reclame Code Commissie zijn al klachten binnengekomen tegen reclame voor online gokken. De Commissie laat aan de NOS weten dat er binnenkort uitspraak wordt gedaan in een procedure.

LEES OOK: Ik heb $3 miljoen gewonnen in 7 jaar als professionele pokerspeler – dat klinkt misschien geweldig, maar poker is mentaal en fysiek slopend