Europa en de VS domineerden drie decennia de markt voor windmolens. Maar China haalt de westerse wereld nu in op elk vlak van de windenergie.

Het Deense Vestas was jarenlang het grootste bedrijf als het op windmolens aankwam, maar sinds vorig jaar heeft het Chinese Goldwind die positie overgenomen. Het in Hong Kong geregistreerde bedrijf haalde ook de Amerikaanse gigant General Electric in. Goldwind bestrijkt in haar thuismarkt een kwart van de orders.

Beijing is hard bezig om haar energiebeleid te veranderen. Steden gaan weken achtereen gebukt onder smog en de bevolking klaagt over de luchtkwaliteit in China’s vele miljoenensteden. Een paar van die steden hebben hun hoop overigens gevestigd op een mistkanon.

‘Recordjaar met dank aan China’

“Voor de windindustrie is 2015 het jaar van China”, zegt analist Feng Zhao tegen de Financial Times. “China droeg niet alleen bij om het weer een recordjaar voor wind te maken, maar vijf van de top tien windturbinebouwers zijn Chinees.”

De Europese Unie was tot voor kort het gebied met de grootste capaciteit in windenergie, met 141,6 Gigawatt. China is ook dat nu voorbijgestreefd, met in totaal 145 Gigawatt.

China zal nog wel hard zijn best moeten doen om Denemarken in te halen, dat vorig jaar 42 procent van haar energiebehoefte uit wind haalde.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl