• Het vermogen van de Chinese varkensboer Qin Yinglin is in 2019 met 341 procent gestegen. Daarmee is zijn fortuin het snelst groeiende op de miljardairslijst van Bloomberg.
  • Door een epidemie van varkenspest op Chinese varkenshouderijen zijn prijzen van varkensvlees bijna 50 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden.
  • Qin heeft nu een netto kapitaal van 8,6 miljard dollar (7,7 miljard euro), een forse stijging ten opzichte van zijn kapitaal van 4,7 miljard in mei, blijkt uit schattingen van Bloomberg.

De Miljardairslijst van Bloomberg mag worden aangevoerd door oprichters van techbedrijven en modemagnaten, maar de snelste stijger op de ranglijst is een Chinese varkensboer.

Het vermogen van Qin Yinglin, voorzitter van de Chinese varkensfokker Muyuan Foodstuff Co., is dit jaar met 6,6 miljard dollar omhoog geschoten tot 8,6 miljard dollar, blijkt uit het profiel van Qin op de Bloomberg Billionaires Index. Dat is een toename van ruim 341 procent.

Wegens een wereldwijd tekort aan varkensvlees zijn de prijzen en winsten van Muyuan in de tweede helft van het jaar fors gegroeid. Muyuan verdiende in het derde kwartaal 260 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, aldus Bloomberg. Het succes van het bedrijf werkt direct in het voordeel van de 54-jarige miljardair, die samen met zijn vrouw een aandeel van 60 procent bezit.

Qin richtte de onderneming in 1992 op met 22 varkens in de provincie Henan, meldt de website van het bedrijf.

Afrikaanse varkenspest in China

Door een epidemie van Afrikaanse varkenspest op Chinese varkenshouderijen is de productie van varkensvlees in het land met bijna een derde gekrompen. Ook zijn de prijzen opgelopen tot ongeveer 50 procent boven het niveau van een jaar geleden.

China is zowel de grootste producent als gebruiker van varkensvlees. Wegens het tekort heeft de Chinese overheid de voorraad van vlees ingezet om aan de vraag te voldoen, schreef Associated Press in september. De Chinese regering heeft op sommige varkenshouderijen vergeefs gebruikgemaakt van technologieën als kunstmatige intelligentie, gezichtsherkenning en blockchain om de gezondheid van varkens in de gaten te houden.

Een woordvoerder van Muyuan Foodstuff heeft nog niet gereageerd op een verzoek van Business Insider om commentaar op het vermogen van Qin.

Varkenshouders doen het beter dan andere Chinese multimiljardairs

Qin is niet de enige varkenshouder die in 2019 zijn fortuin drastisch heeft zien groeien. Het vermogen van de topman van de grootste producent van varkensvlees ter wereld, Liu Yonghao van New Hope Group, is in de afgelopen twaalf maanden bijna verdubbeld, tot 11 miljard dollar, meldt Bloomberg.

Weinig andere miljardairs in China gaat het zo voor de wind als Qin en Liu. Amerikaanse en Franse miljardairs op de lijst van Bloomberg zagen in de eerste helft van 2019 hun fortuin harder groeien dan ultrarijken in China, schreef Business Insider eerder, met respectievelijk met 35 procent en 17 procent. De gezamenlijke waarde van Chinese miljardairs liep in dezelfde periode op met 15 procent.

Vooral miljardairs in Hongkong hebben het moeilijk. De allerrijksten van het financiële centrum plukken vaak als eerste de vruchten als de markt het goed doet, maar lijden vaak scherpe verliezen bij een neergang, zei Chirag Thakral van Strategic Analysis Group bij Capgemini tegen Business Insider.

Bij maandenlange protesten en maatschappelijke onrust is het totale vermogen van de tien rijkste mensen in Hongkong met 15 miljard dollar gedaald. Twee leden van de familie Kwok, de rijkste familie van Hongkong en eigenaars van de grootste vastgoedondernemer van de stad, zagen hun fortuin elk met meer dan een miljard dollar slinken.

Het kapitaal van Kruidvat-eigenaar Li Ka-shing is met 3 miljard dollar gedaald. In augustus publiceerde Li advertenties in kranten in Hongkong, waarin hij de bevolking opriep te "stoppen met woede en geweld, uit naam van liefde".

LEES OOK: Deze 13 landen hebben maar 1 miljardair