De Chinese centrale bank gaat door met de harde aanpak van crypto’s.

Vanwege zorgen om fraude en witwassen wordt de handel in de digitale munten steeds meer aan banden gelegd.

Zaterdag bleek dat de centrale bank van het land niet van plan is gas terug te nemen in de regulering van de handel in cryptomunten en het ‘delven’ er van.

China gaat door met het aan banden leggen van de markt voor cryptomunten, zo bleek zaterdag. De afgelopen tijd treden de Chinese autoriteiten steeds strenger op vanwege zorgen over onder meer fraude en witwassen.

Naast de handel gaat de aandacht ook steeds meer uit ook naar het ‘delven’ van digitale valuta, onder andere vanwege het hoge energieverbruik dat daarmee gepaard gaat.

Lees ook: Strenge Chinese cryptoregulering zorgt voor ‘geweldige’ kansen voor bitcoin-miners in andere landen

Peking is bezorgd over de financiële risico’s die met crypto’s zijn gemoeid. Volgens China worden cryptomunten vaak gebruikt voor zwarte handel, wapensmokkel, gokken en drugshandel. De overheid heeft grote banken en betalingsdienstverleners verboden actief te zijn met de handel in digitale munten en diensten voor transacties met crypto’s. China zegt dat digitale munten een bedreiging voor de financiële stabiliteit vormen.

China is ook bezig het delven (‘minen’) van digitale munten zoals bitcoins tegen te gaan. Het grote energieverbruik staat haaks op de duurzame ambities van China, dat een belangrijke speler is bij het minen van crypto’s.

Jarenlang was er in China geen legale handel in bitcoin toegestaan, zelfs niet toen de ondernemers van het land zich ontpopten als de belangrijkste producenten.

Het land maakte al in 2018 de eerste plannen om ook het minen van crypto’s aan banden te leggen. Met name de regio Binnen-Mongolië, waar energie goedkoop is, is populair. De autonome regio kondigde eerder zelf al aan het minen aan banden te willen leggen.

LEES OOK: Door ingrijpen China zijn er minder ‘bitcoinminers’ actief en dat maakt het makkelijker én winstgevender om computerkracht in te zetten voor nieuwe bitcoins