China eist van de oprichter van de noodlijdende vastgoedreus Evergrande dat hij persoonlijk bijspringt om de financiële problemen van het bedrijf het hoofd te bieden.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Xu Jiayin heeft een geschat vermogen van zo’n 7 miljard euro, terwijl de bedrijfsschuld van Evergrand zo’n 260 miljard euro bedraagt.

De Chinese autoriteiten hebben miljardair Xu Jiayin, de oprichter van de noodlijdende Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande, gevraagd om ook zijn persoonlijke vermogen aan te boren voor het oplossen van de enorme problemen bij het concern.

Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Evergrande gaat gebukt onder een hoge schuldenberg terwijl de zakenman persoonlijk nog miljarden op de bank zou hebben staan.

Xu Jiayin, die ook wel bekend staat onder zijn Kantonese naam Hui Ka Yan, was een aantal jaar terug nog de rijkste man van China. Zijn vermogen werd toen geschat op meer dan 40 miljard dollar. Inmiddels bezit de 63-jarige al lang niet meer zoveel geld. Nu zou het nog gaan om minder dan 8 miljard dollar, nog geen 7 miljard euro.

Evergrande kampt met een schuldenlast van omgerekend ruim 260 miljard euro en verkeert al enige tijd op de rand van een faillissement.

Afgelopen week wist het bedrijf op het nippertje wanbetaling te voorkomen. Er wordt gevreesd dat het omvallen van Evergrande een domino-effect kan veroorzaken in de Chinese vastgoedwereld en daarbuiten.

Twee andere Chinese vastgoedontwikkelaars misten de afgelopen tijd al deadlines voor het aflossen van schulden. De Chinese overheid en de centrale bank van het land hebben aangegeven ervoor te zullen zorgen dat eventuele faillissementen geen bedreiging vormen voor het hele financiële systeem.

LEES OOK: De crisis rond de Chinese vastgoedreus Evergrande dijt uit: deze vastgoedbedrijven zitten ook in zwaar weer