Als het aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ligt wordt de kwakkelende verzekeraar Reaal verkocht aan het Chinese Anbang. Maar De Nederlandsche Bank moet de overname nog wel goedkeuren.

De Chinese verzekeraar Anbang bleek maandag de verrassende koper van de verzekeringstak van SNS Reaal, dat in februari 2013 noodgedwongen moet worden genationaliseerd. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil het kwakkelende Reaal, inmiddels omgedoopt tot Vivat, wel voor een spotprijs aan de Chinezen verkopen. Zie ook het artikel: Chinezen willen kopen Reaal: woekerpolissen en 3 andere heikele kwesties.

Maar de overname moet nog wel worden goedgekeurd door De Nederlandsche Bank (DNB). Daarbij moet DNB in een inschatting maken van de betrouwbaarheid van de koper. Maandag signaleerde Z24 dat ook in China erg weinig bekend is over de de financiers van Anbang, dat in korte tijd sterk is gegroeid via kapitaalinjecties van onbekende aandeelhouders. Zie het artikel: wie zitten er achter Chinese koper van Reaal?

Anbang is niet beursgenoteerd in China en publiceert niet een door een accountant gecontroleerde jaarrekening. DNB zal dus op een andere manier boekenonderzoek moeten doen. Ook moet de Nederlandse toezichthouder de geschiktheid van Chinese bestuurders beoordelen.

Wie gaat toezicht houden op Chinezen, als ze Reaal kopen?

Belangrijke vraag hierbij is: onder welke toezichthouder valt Reaal straks, als de overname doorgaat? Een woordvoerder van DNB laat dinsdag tegenover het Financieele Dagblad weten dat DNB ervan uitgaat dat “Vivat straks onder ons toezicht zal vallen”.

DNB heeft nog even de tijd, want de verkoopovereenkomst met de Chinezen is voorlopig en is mede afhankelijk van ontwikkelingen bij Reaal in de eerste helft van dit jaar. Ook kan de Nederlandse toezichthouder met een schuin oog naar België kijken, aldus het FD. Want daar hebben de Chinezen eind 2014 ook een bank en verzekeraar overgenomen. De Belgische toezichthouder moet daarvoor nog groen licht geven.

Expansiedrift Anbang

Opvallend is verder dat de expansiedrift van Anbang voorlopig indrukwekkend blijft. In 2014 heeft het bedrijf een enorme kapitaalinjectie gehad van onbekende nieuwe aandeelhouders. Sindsdien is het bedrijf op het overnamepad gegaan, ook als vastgoedbelegger. Zo werd in oktober 2014 het beroemde Waldorf Astoria hotel in New York gekocht door Anbang, voor ongeveer twee miljard dollar.

Dinsdagochtend werd bekend dat Anbang een groot belang neemt in, voor omgerekend ruim 800 miljoen euro, in een Zuid-Koreaanse verzekeraar. Het gaat hierbij om Tong Yang Life Insurance, waarvan Anbang 63 procent van de aandelen koopt. Ook hier is nog goedkeuring van de lokale toezichthouder vereist.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl