• Wang Jingyu, een Chinese criticus van de regering in Beijing, en zijn verloofde Wu Huan zijn deze week in Nederland aangekomen en hebben politiek asiel aangevraagd.
  • Wang vluchtte in 2019 als 17-jarige jongen uit China nadat hij op internet zijn steun had uitgesproken voor de democratische beweging in Hong Kong.
  • In februari dit jaar gingen de Chinese autoriteiten op zoek naar Wang, omdat hij online opmerkingen had gemaakt over eerdere confrontaties tussen Indiase en Chinese militairen.

Wang Jingyu, een uit China afkomstige criticus van de regering in Beijing, is deze week samen met zijn verloofde Wu Huan in Nederland aangekomen. Ze hebben politiek asiel aangevraagd.

De christelijke mensenrechtenorganisatie China Aid Association meldde woensdag op haar website dat ze zich samen met een andere hulporganisatie, Freedom Seekers International, heeft ingespannen om Wang en Wu veilig in Nederland te krijgen.

Wang vluchtte in 2019 als 17-jarige jongen uit China nadat hij op internet zijn steun had uitgesproken voor de democratische beweging in Hong Kong.

In februari dit jaar gingen de Chinese autoriteiten op zoek naar Wang omdat hij online opmerkingen had gemaakt over eerdere confrontaties tussen Indiase en Chinese militairen in het grensgebied van de twee landen. Daarna kreeg Wang onder meer dreigtelefoontjes en werden zijn ouders aangehouden, aldus China Aid Association.

Wu poogde haar verloofde te helpen

Volgens de mensenrechtenorganisatie werd Wang begin april tijdens een vlucht naar New York aangehouden tijdens een tussenstop in Dubai omdat hij de veiligheid van de Verenigde Arabische Emiraten in gevaar zou hebben gebracht. Wu vloog daarop naar Dubai om haar verloofde te helpen en werd toen ook opgepakt.

Beiden wisten uiteindelijk te vluchten naar Oekraïne. Dinsdag reisden ze naar Nederland waar ze politiek asiel hebben aangevraagd, aldus China Aid Association.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid kan de aanvraag voor politiek asiel niet bevestigen. Een woordvoerster zei dat het ministerie geen informatie geeft over individuele zaken.

LEES OOK: Chinese techbedrijven gebruiken software om te controleren of personeel wel 12 uur per dag werkt