De Chinese communistische partij kondigde zondag aan dat het de maximale presidentiële ambtstermijn wil afschaffen.

Direct na de aankondiging maakte de Chinese censuur overuren om alle kritische berichten op social media te verwijderen.

Volgens de Chinese grondwet mogen de president en de vice-president maximaal twee termijnen hun ambt vervullen, wat neerkomt op 10 jaar. Wat betekent dat de huidige president Xi Jinping in 2023 het veld zou moeten ruimen.

Censuur van social media is allesbehalve een zeldzaam verschijnsel in China. Integendeel. De huidige golf van censuur wijst erop dat het voorstel van de Communistische Partij  om het presidentiële mandaat op te rekken (en wel zodanig dat Xi Jinping tot aan zijn dood aan de macht kan blijven) nóg minder populair is dan de machthebbers verwachtten.

Nadat het voorstel op zondag was aangekondigd, verschenen steeds meer kritische posts op de Chinese chatsites Weibo en WeChat.

Volgens What's On Weibo, een website die populaire conversaties bijhoudt op deze Twitterachtige dienst, noemden veel gebruikers de aankondiging 'griezelig'.

"Ik schreef dit eerder, maar mijn bericht werd na 13 minuten verwijderd, dus ik post hem nog maar eens. Ik ben tegen de afschaffing van 'niet meer dan twee opeenvolgende ambtstermijnen' zoals die vastgelegd is in de derde sectie van Artikel 79 van de Grondwet", aldus een Weibo-gebruiker.

"Argh, worden een soort Noord-Korea", schreef een ander volgens Reuters.

"We volgen het voorbeeld van onze buurman", schreef een ander.

Maar, zoals Reuters meldde, deze posts werden zondagavond al verwijderd.

Een hele reeks termen en uitdrukking worden geweerd van Weibo. Wie zoekt op "beperking tweede ambtstermijn", "derde opeenvolgende ambtstermijn'', "grondwet", "Keizer Xi" en "voortgezette heerschappij" krijgt welgeteld nul zoekresultaten. Andere gecensureerde termen zijn "onaangetast", "troonsbestijging" en "onsterfelijkheid".

Ook WeChat kreeg het nodige voor de kiezen. Volgens een journalist van de New York Times in Beijing was hij niet in staat om een reportage te versturen over een aanzoek van een familielid op WeChat, maar kon hij andere berichten wél gewoon verzenden en ontvangen.

Regelmatig censureert China zaken waarmee de regering het niet eens is en die populair worden op social media, maar de golf van censuur zo vlak na aankondiging van het voorstel - dat al geruime tijd in de pen zou zitten - geeft aan dat de regering deze barrage van kritiek niet had verwacht.

Social media overstroomd met afbeeldingen van Winnie de Poeh

GettyImages 478915569

Foto: Xiao Lu Chu/Getty Images

Vanuit verschillende bronnen wordt gemeld dat de Chinese censor ook afbeeldingen van Winnie de Poeh van het web haalt.

De Chinese webgemeenschap gebruikte eerder Winnie de Poeh om te spotten met Xi, van wie velen vinden dat hij op het gele beertje lijkt.

Afgelopen weekeinde verschenen er op Weibo foto's van een Winnie met een kroon die, zittend op een troon, een pot honing omhelst. Uiteraard niet voor lang.

Niet alleen heeft China dit soort afbeeldingen van het web gekrast, volgens cyberanalist Fergus Ryan, zijn ook de termen "Disney China" en "Winnie de Poeh" taboe.

In maart wordt gestemd over het voorstel om de beperking van het aantal ambtstermijnen op te heffen. Naar verwachting zal de wetswijzigingen probleemloos worden aangenomen.

LEES OOK: Hoe goedkoop is online supermarkt Picnic echt? We deden de test