Het doek is definitief gevallen voor de ex-topman van de Chinese verzekeraar Anbang, het bedrijf dat enkele jaren geleden de noodlijdende Nederlandse verzekeraar Reaal van de staat overnam. Reaal werd daarna omgedoopt tot Vivat.

De gevallen topman van Anbang Insurance Group, Wu Xiaohui, is veroordeeld tot achttien jaar celstraf voor fraude en corruptie. Ook is beslag gelegd op omgerekend 1,4 miljard euro van zijn vermogen, aldus Chinese staatsmedia.

Wu, de oprichter van Anbang in 2004, gaf in maart publiekelijk toe dat hij op frauduleuze wijze onder meer miljarden dollars had opgehaald bij beleggers. Anbang, het moederbedrijf van verzekeraar Vivat, was toen al voor minstens een jaar onder curatele gezet omdat de financiële positie in gevaar was gekomen. Het conglomeraat moest bijvoorbeeld met miljarden gesteund worden.

Anbang was in de voorgaande jaren juist erg actief in de overnamemarkt. Zo kocht het naast Vivat ook vastgoed en financiële dienstverleners in de Verenigde Staten en Europa. Anbang is eigenaar van het Waldorf Astoria-hotel in New York.

Wu werd tijden gezien als onaantastbaar vanwege zijn banden met de Chinese politieke elite. Ook is hij getrouwd met de kleindochter van de vroegere Chinese leider Deng Xiaoping. Maar er wordt al enige tijd door de regering in Peking hard opgetreden tegen corruptie. Donderdag zijn ook de “politieke rechten” van Wu voor een periode van vier jaar afgenomen.

Geen directe gevolgen voor Vivat

Een woordvoerster van Vivat steld eerder dat de ontwikkelingen in China niet direct gevolgen hebben in Nederland. Het bedrijf achter merken als Zwitserleven, Route Mobiel, Reaal en ACTIAM heeft zelfstandig toegang tot de kapitaalmarkt.

Onlangs heeft Vivat juist obligaties uitgegeven om leningen uit China af te lossen. “We zijn een zelfstandige vennootschap en staan onder het toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB)”, benadrukt de zegsvrouw. “We volgen de ontwikkelingen bij onze aandeelhouder in China natuurlijk wel op de voet.”

De afgelopen jaren waren er al twijfels over het verdienmodel van Anbang in China en de manier waarop het bedrijf is gefinancierd. Pikant is dat de weinig transparante financiering van Anbang al vóór de overname van Reaal – de brakke verzekeraar die door de nationalisatie van SNS Reaal in staatshanden kwam – speelde.

De Nederlandse staat en toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) hebben dit kunnen meewegen bij het besluit om de overname van Reaal door Anbang goed te keuren.

Belangrijk argument voor de staat om Reaal/Vivat over te doen aan de Chinezen was dat Anbang een forse kapitaalinjectie wilde doen in Reaal. Zonder de Chinese steun was het de vraag of de Nederlandse verzekeraar met 6 miljoen polishouders te redden was geweest.